S péčí o první zoubky by se nemělo otálet

Dentální hygiena je důležitá bez ohledu na věk, pohlaví a počet zubů, což znamená, že ať jsou vám čtyři roky, nebo třeba 80, je nutné čistit si zuby dvakrát denně. Jenže jak tohle vysvětlit malému dítěti, které má z kartáčku trauma? Je třeba jít příkladem!

Zubní kaz je jedním z nejběžnějších stavů pozorovaných u dětí ve věku od 6 do 19 let. Podle statistik něco tak „nedůležitého“ často vede k problémům, jako je zpoždění nástupu řeči u batolat, časté bolesti zubů a dokonce i diabetes. Zdraví ústní dutiny je také spojováno s onemocněním srdce, proto je klíčové věnovat pozornost vlastnímu chrupu a hlavně zoubkům svých dětí. Kdy je správný čas začít?

Nikdy není příliš brzy

Zubaři se domnívají, že v momentě, kdy se v ústech miminka objeví první zub, je to signál k akci. Důslednější rodiče však nic nezkazí tím, když začnou jednat o něco dřív a budou praktikovat jemnější ústní péči. Ta zahrnuje používání vlhkého hadříku, kterým se večer před spaním otírají dásně. Co se týče již zmiňovaných prvních „tesáčků“, různé studie ukazují, že pokud je o ně postaráno již v raném věku, snižují se budoucí náklady spojené se zubní péčí o téměř 40 %. Je proto vhodné jít příkladem a hygienu brát jako zábavu.

Vytváření návyků prostřednictvím napodobování

Každé ráno a večer si čistěte zuby před svým dítětem, aby pochopilo, že se jedná o rutinu a návyk. Ratolesti mají tendenci napodobovat své rodiče, takže by to neměl být zásadní problém. Obstarejte dětský kartáček a zuby do šesti let věku dítěte osobně dočišťujte, můžete si u toho třeba dávat hádanky, ať dítě tuto činnost bere jako hru. A co dál radí zubaři?

Pozor na další negativní vlivy

Snažte se vyhnout nebo omezit používání dudlíku, protože může ovlivnit tvorbu zubů a v některých případech dokonce mění tvar úst dítěte. Také si uvědomte si, že léky pro ty nejmenší mají obvykle vysoký obsah cukru. Po podání podobných medikamentů, kupříkladu oblíbených sladkých sirupů, nezapomeňte potomkovi vypláchnout ústa. To samé platí i u sladkých nápojů. Hlavně ty zvyšují riziko zubního kazu. Radši snižte jejich spotřebu, i když se jedná o 100 % ovocnou šťávu. A jestli má váš drobeček tendenci usínat s lahví, ujistěte se, že obsahuje pouze vodu. Mléko nebo již zmíněné šťávy by opět mohly vést k zubnímu kazu.

Zdroj: kidshealth.org, healthline.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat