Tradiční metody barvení velikonočních vajíček

Zdobení kraslic potravinářskými barvami je dnes obvyklou praxí. Co ale zkusit to letos poněkud jinak, zdravěji a šetrněji? Inspirovat se můžete u našich předků, kteří používali techniky v souladu s přírodou. Jaké prostředky ve své kuchyni určitě najdete?

Cibule, černý čaj, špenát nebo cibulové slupky. Ano, tímhle se v dávných dobách vajíčka dekorovala zcela běžně. A není to vůbec nic těžkého! Troufnete si na to?

Červená řepa hlásí příchod

Máte v domácích zásobách nadbytek červené řepy a lámete si hlavu, co s ní? Zahrňte tuhle kořenovou zeleninu do velikonočních příprav! Jakmile ji nakrájíte, vložte k ní i omytá vajíčka, a do vroucí vody přidejte ještě ocet a sůl. Po 20 minutách hrnec odstavte ze sporáku, ovšem pokud se vám barva zdá málo výrazná, můžete v nálevu vajíčka nechat po celou noc. Pak už je zbývá jen vyndat, nechat okapat a po uschnutí přeleštit kouskem másla nebo slaniny.

Přizvěte ke spolupráci černý čaj

Teplejší hnědé odstíny zajistí černý čaj. Musí být ale pořádně silný, jinak se mine účinkem. Ať už máte k dispozici sypaný či porcovaný, v dostatečném množství ho zalijte horkou vodou a opět zakápněte octem. Čím déle se bude louhovat, tím více se v něm ponořená vejce potom změní.

Nenechte zahálet ani špenát

Když vám to jde tak hezky od ruky, co se ještě pustit do zeleného uměleckého díla? K těmto účelům báječně poslouží špenát, kterému vůbec nevadí, že ho vytáhnete z mrazáku. Jen k němu nezapomeňte přimíchat i trochu kmínu a již zmiňované přísady, tedy ocet a sůl. Po 20 minutách vaření zhodnoťte situaci a uvažte, zda jste s výsledkem spokojeni, nebo vejcím špenátovou lázeň dopřejete ještě pár hodin.

Cibulové slupky. To je prostě klasika

Barvení pomocí cibulových slupek je známé a velmi časté. Vás tahle metoda naprosto minula? Oranžového až hnědého nádechu docílíte tak, že povaříte suché cibulové slupky spolu s bílými vajíčky po dobu maximálně deseti minut. Vidíte, snazší už to být ani nemůže…






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat