A co, prosím tě, celý den děláš, když jsi pořád doma?

Matky sobě? Ani ne… Člověka by napadlo, že ženy jako matky budou spolu držet při sobě. Nebo alespoň budou (v základních věcech) pro sebe navzájem pochopení. Ale zdání klame. I matky dokážou být mezi sebou pěkně neohleduplné.

A vůbec nemusí jít o výměnu odlišných názorů na výchovu dětí (mimochodem, na to nemá žádná žena patent, ani zasloužilá matka). Poměrně silné jiskření občas vzniká i mezi matkami, z nichž jedna se rozhodla pro dlouhou rodičovskou a druhá se vrátila do práce mnohem dříve. To pak občas vzduchem lítají i nehezké a jedovaté poznámky. Není na nich nic divného a mohou to být dobře míněné, zvídavé dotazy. Ale ruku na srdce, dají se formulovat i jinak.

Takže co si jako mámy můžeme mezi sebou odpustit?

„Já jsem holt na rozdíl od tebe máma na plný úvazek…“
Hm, být mámou je vždycky práce na plný úvazek. Nehledě na to, jestli k tomu ještě chodíte do práce. Takže jsme mámy na plný úvazek všechny.

„Zůstala jsem doma, abych mohla své děti dobře vychovat.“

Zatímco my ostatní se vrátily do práce, aby z našich dětí vyrostli nezvladatelní spratci…

„Chudinka malá/chudák malý, když musí každý den do školky.“
Na školce není nic hrozného, když už nic jiného, děti se v ní toho spoustu naučí a získají kamarády. Takže lítost není na místě, děkujeme.

„Nedovedu si představit, že bych malou/malého takhle na celý den opustila. Copak se ti po ní/něm ani nestýská?“
Samozřejmě, že stýská, jsou to přece moje děti! To, že chodím do práce, vůbec neznamená, že je mám ráda méně, než kdybych byla žena v domácnosti!

„A co, prosím tě, celý den děláš, když jsi pořád doma?“
Tak rozhodně neležím na gauči s nohama na stole. Starost o děti a domácnost je nekonečný maraton. 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

„Prostě jsem nechtěla takhle plýtvat svým vzděláním a šla radši do práce.“
Aha, takže zůstat doma s dětmi znamená zahodit všechno, co bylo dřív, a pohřbít se pod hromadou plenek, prádla dětské výživy apod. To je dost šílený názor, výchova dětí je zrovna takový výzva jako řídit malý podnik apod.

„Když jsem byla s malou/malým doma, strašně mi zakrněl mozek.“

Tak jo, pár let ve společnosti batolat sice může trochu změnit váš slovník a zúžit rozhled, ale to opravdu neznamená, že se od vás nevyžaduje využívat mozek, nebo že žena blbne! Vím, co tím myslíte, ale dá se to říci i jinak!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat