Převážná většina dospívajících trpí spánkovou deprivací

Jaký je spánek vašeho potomka? Vy o něm možná žádnou kloudnou představu nemáte, ale odborníci ano. Ti tvrdí, že mládež, která na svém mobilu „visí“ dvě hodiny denně, je tak nevyspalá, že to otřásá i školním prospěchem.

Zatímco dospělému člověku bohatě stačí osm hodin spánku denně, pro školáky a dospívající je to málo, myslí si lékaři. Právě oni upozorňují na to, abychom na délku nočního odpočinku našich dětí dohlédli, protože v peřinách rozhodně netráví tolik času, kolik by měly.

Jsem vzhůru a na drátě

Nová studie amerického docenta psychologie Zlatana Krizana, jehož působištěm je Iowská státní univerzita, prokázala, že dospívající, kteří používají svůj chytrý mobilní telefon více než 120 minut denně, v noci spí v průměru sedm hodin, což je naprosto nedostačující. Tento výzkum, jehož poznatky publikoval magazín Sleep Medicine, je považován za dosud nejsilnější důkaz toho, že smartphony zasahují do života moderních generací více než je únosné.

Únava, podráždění i potíže ve škole

Takové obyčejné nevyspání se totiž nepodepíše jen na nedostatku energie, ale i na psychickém rozpoložení a schopnosti soustředění. Vědecký tým v čele se zmíněným docentem psychologie neváhá tvrdit, že mládež, kterou smartphony okrádají o spánek, mívá zpravidla horší školní výsledky i prospěch, přičemž se hůře zařazuje do kolektivu. Tedy alespoň do toho „reálného“, protože virtuálních přátel má každý puberťák na každém prsu deset. A možná v tom je ten zásadní problém. 

Pokecáme večer, až bude klid

Internetová komunikace s on-line vrstevníky probíhá v odpoledních a hlavně večerních hodinách. To moc prostoru k odpočinku a relaxaci nedává. Když se k tomu připočte ještě modré světlo z obřích displejů chytrých telefonů, jež samo o sobě usínání oddaluje, není tak těžké dát si dohromady jedna a jedna.

„Vzhledem k důležitosti spánku pro fyzické a duševní zdraví by nejen dospívající, ale hlavně jejich rodiče měli zvážit, zda je smartphone pomůckou, nebo spíše nepřítelem narušujícím běžný život. Naše data také ukazují, že než tyto přístroje doslova ovládly svět, lidé obecně spali mnohem více a kvalitněji,“ neskrývá své rozhořčení autor studie Zlatan Krizan.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat