Škol(k)y prověří imunitu vašeho dítěte. Čtěte, jak ji nakopnout

16.11.2012 | Děti a rodina

V dětských kolektivech se všechny druhy infekcí přenášejí neobyčejně dobře. A protože dětská imunita je často ještě nezralá a neumí se s některými infekcemi vypořádat, znamená pro mnoho dětí návrat do dětského kolektivu i zdánlivě nekonečný kolotoč zánětů, angín a nachlazení. Existují způsoby, jak posílit slabou dětskou imunitu, i když jen zřídka jsou stoprocentně účinné a možná se budete muset smířit s tím, že věčné infekce zkrátka odezní s věkem.

Důležité milníky ve vývoji dětské imunity

Před narozením – imunitní systém se začíná vyvíjet už dávno před narozením, a to u zárodku asi pět týdnů starého.

Pod ochranou matčiných protilátek
– matka svému dítěti předává mnoho ochranných protilátek. Nejdřív během jeho vývoje v děloze a později, pokud své dítě kojí, také mateřským mlékem. Ochranný vliv mateřských protilátek však vymizí ve věku asi šesti až osmi měsíců.

Část imunity je vrozená
– vrozená nespecifická imunita dítě přirozeně chrání proti mnoha nebezpečným mikroorganismům. Součástí vrozené imunity je například ochranná bariéra ve střevě nebo na kůži, která dítě chrání před masivní invazí mikroorganismů zvenčí.

Většině imunity se tělo postupně učí
– existuje mnoho nemocí, proti kterým se dětská imunita teprve musí naučit bojovat. Imunita některých dětí se učí pomaleji a výsledkem jsou často se opakující infekce.

Jak nakopnout imunitu svého dítěte

Nepotřebujete žádné zvláštní vybavení ani vědomosti, abyste imunitu svého dítěte dokázali posílit.

Odborníci doporučují zavést tato opatření:

Kojení – mateřské mléko obsahuje velké množství protilátek, které dítě vstřebává v trávicím systému. Pokud můžete, kojte.

Fyzická aktivita
– nechte své dítě sportovat nebo „jen“ běhat venku. Pohyb je pro děti potřebný a přirozený a pomáhá posilovat imunitní systém.

Alergie
– alergická reakce vyvolává zánět a oslabuje imunitní systém. Máte-li podezření, že vaše dítě trpí alergií, konzultujte možnosti léčby s lékařem.

Vitamíny
– především vitamin C, ale i další vitaminy pomáhají tělu bojovat s infekcí. Dbejte na to, aby vaše dítě mělo dostatek vitaminové munice ve formě čerstvého ovoce a zeleniny.

Cukr
– přemíra cukru, který se ve sladkostech pro děti nachází v obrovském množství, snižuje funkci imunitního systému. Sladkosti i slazené nápoje proto svému dítěti dopřávejte s mírou.

Probiotika
– přátelské bakterie osidlují trávicí trakt dítěte a kromě dobrého trávení pomáhají i bojovat s nebezpečnými infekcemi. Tyto přátelské bakterie jsou obsažené například v jogurtech s živými bakteriálními kulturami nebo ve speciálních potravinových doplňcích.

Hygiena
– rozumná hygiena je samozřejmě nutná a správná, ale snaha o sterilní čistotu imunitě neprospívá. Dětský imunitní systém musí mít možnost setkat se s mikroby, aby na nich mohl „trénovat“.

Zdroj: www.ulekare.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat