Máte miminko? Těchto 5 potravin je pro vás nezbytných. Jíte je?

Novopečené maminky potřebují spoustu energie, ale také vyváženou stravu. Které potraviny by do svého jídelníčku rozhodně měly zařadit?

1. Cereálie s vysokým obsahem vlákniny

Nejenže ranní miska cereálií, které obsahují spoustu vlákniny, dokonale zasytí, ale pomůže i se zažíváním, s nímž má spousta žen po porodu problémy. Hormony, jimiž je tělo kojící ženy zaplaveno, totiž mohou trávení zpomalovat, a tak způsobovat zácpu. A právě vláknina je skvělou prevencí těchto potíží. Zvláště v kombinaci s jogurtem, který je plný „přátelských bakterií“ podporujících trávení.

„Většina cereálií bývá doslazována, takže při jejich výběru je vhodné se zaměřit na cereálie bez přídavku cukru. Bývají to např. některé druhy sypaného müsli. Müsli si můžete připravit i sama – k ovesným vločkám si nakrájíte kousek ovoce a zalijete mlékem či jogurtem. Jako zdroj vlákniny ovšem velmi dobře poslouží i celozrnný či žitný chléb, např. s jogurtovo-tvarohovou pomazánkou a kouskem čerstvé zeleniny. Na co se nesmí zapomínat, je pitný režim. Navýšení příjmu vlákniny bez dostatečného pitného režimu totiž může působit právě naopak – způsobovat zácpu," upozorňuje výživová poradkyně Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

2. Vejce

Vajíčka podle jedné z nejnovějších studií pomáhají ve snaze zbavit se přebytečných kilogramů (s nimiž nemá problém jen málokterá novopečená maminka). Jedno vejce totiž obsahuje až 6 gramů kvalitních bílkovin, které zasytí a pomáhají bojovat proti vlčímu hladu. Mimochodem, vejce jsou skvělým zdrojem cholinu, který je důležitý pro správný vývoj mozku miminka a který díky kojení svému dítěti předáte. „Vejce obsahují řadu vitaminů rozpustných v tucích a minerální látky, dále také kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, jsou tedy velice hodnotná, a proto by se v našem jídelníčku měla objevovat pravidelně," doporučuje Gabriela Knosová.

3. Hovězí maso

Hovězí maso je zásobárnou železa a zinku, velmi potřebných minerálů pro kojící ženy. „Ano, i libové je kaloričtější než například drůbeží maso, ale co se zmíněných živin týče, jen máloco se mu vyrovná. Tak zkuste dát hovězímu šanci," radí výživová poradkyně z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

4. Losos

Omega-3 mastné kyseliny, které losos obsahuje, jsou prospěšné nejen vašemu srdci, ale také ovlivňují správný vývoj mozku a zraku vašeho dítěte, které je dostává prostřednictvím kojení. „Zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou i další tučné ryby (např. makrela, tuňák, sleď, úhoř, pstruh). Doporučuje se jíst ryby a výrobky z nich 2x – 3x týdně. V České republice je obecně velmi nízká konzumace ryb, pohybuje se dlouhodobě v rozmezí 5,0 – 5,5 kg za rok. Optimální spotřeba by však měla být až 17 kg za rok," ," doplňuje Gabriela Knosová.

Dalším zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou ořechy, lněné semínko atd. Nejenomže jejich konzumací prospíváte svému srdce, ale studie poukazují i na to, že omega-3 mastné kyseliny hrají roli v prevenci diabetu mellitu, revmatické artritidě, věkem podmíněné makulární degeneraci sítnice a další.

5. Špenát

Jeden z nejvýživnějších druhů zeleniny. Obsahuje dvě důležité živiny – kyselinu listovou, jež pomáhá v produkci nových krevních buněk (a je tedy důležitá pro ženy, jež během porodu ztratily větší množství krve), a mangan, který hraje významnou roli ve vývoji kostí a chrupavek. „Doporučuji konzumovat všechny druhy zelené listové zeleniny. Základem je pestrost, proto vybírejte zeleninu všech druhů v sytých a svěžích barvách," dodává Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.
TIP Bety: Chcete poradit, jak začít hubnout v zimních měsících? Nevíte, jak si správně sestavit zdravý jídelníček? Poraďte se zdarma s naší výživovou poradkyní Gabrielou Knosovou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat