Neplodnost je problémem moderní doby

Dítě je dar. A získat ho je čím dál těžší. Prý za to může zbytečné oddalování rodičovství i narušené životní prostředí. Také naše nezdravé stravování nám v tomhle hází klacky pod nohy!

Otěhotnět takříkajíc na první dobrou? To už začíná být něco jako zázrak. Stále totiž roste počet párů, kterým se přirozené početí zkrátka nedaří. Jako neplodnost pak lékaři označují situaci, kdy ani po roce častých nechráněných styků nedokáže žena přijít do jiného stavu. V současné době se právě tohle týká každé šesté dvojice, jak ukazují statistiky. Ale proč? Co za tím stojí, že je mateřství stále nedosažitelnější?

Nejdřív kariéra, potom dítě!

Založit rodinu ve vyšším věku? Zatímco v minulosti by tohle jen stěží někdo pochopil, dnes jde o zcela běžný jev. „Celá záležitost s pozdějším rodičovstvím je vlastně komplexním společenským trendem. Průměrný věk prvorodiček se neustále zvyšuje, což vyhovuje i mužům, kteří potomka oddalují. Moderní generace se déle vzdělává, je více zatížena dluhy a snaží se budovat kariéru,“ vyjmenovává důvody nižší porodnosti australská gynekoložka Michelle Wellman. „Ačkoli se sociální standardy mění, biologie početí zůstává stejná. Šance na otěhotnění u žen okolo 35 let výrazně klesají,“ varuje specialistka. Co dalšího je proti nám?

Životní prostředí jako nepřítel

Není to všechno jen o ženách, samozřejmě. I mužské reprodukční schopnosti se s každým rokem zhoršují. Svou roli zde sehrává také nezdravé životní prostředí. Výzkumy ukazují, že kvůli znečištěnému ovzduší, kontaminované vodě a takřka všudypřítomným plastům se rapidně snižuje počet i kvalita mužských spermií,“ vysvětluje jmenovaná odbornice. Jaká je třetí příčina neplodnosti? Hádat můžete dvakrát. Že by jídlo? Trefa.

Nevhodné stravování a žádný pohyb

„K tomu, proč mají dnes lidé tak velké potíže s početím, hodně přispívá i západní životní styl. Špatná výživa, vysoký index tělesné hmotnosti, nedostatek pohybu, kouření, nadměrná konzumace alkoholu i některých léčiv, to všechno má škodlivé účinky. Naštěstí jsou to faktory, které jsou odbouratelné. Za svou praxi jsem již viděla mnoho jedinců, kteří v tomto směru provedli určité změny a přivedli na svět dítě,“ uzavírá gynekoložka Michelle Wellman.

Zdroje: singlecare.com, nhs.uk, fertilitysa.com, https://www.awarewomenshealth.com.au/michelle-wellman, https://fertilitysa.com.au/2018/01/11/the-top-3-reasons-fertility-is-on-the-rise/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat