Dětský otřes mozku nelze brát na lehkou váhu

Otřes mozku zažije každé páté dítě. Pokud se to stane jednou, má to na kognitivní schopnosti jen krátkodobý dopad, ovšem v případě otřesu opakovaného už je to docela jiný příběh.

Není to tak dlouho, co se bývalý australský profesionální hráč ragby Walter Lewis médiím svěřil s tím, že mu byla diagnostikována určitá forma demence, která pravděpodobně souvisí s častými údery do hlavy a otřesy mozku. Nejednomu rodiči to připomnělo, že sport vždycky nemusí být jen neškodná zábava a skvělá náplň volného času. Když uvážíme, že otřes mozku postihne každé páté dítě do 10 let (1), jak moc by nás jeho možné následky měly znepokojovat?

Porucha, kterou není radno podceňovat

Co to ten otřes mozku vlastně je? Jedná se o dočasnou poruchu mozkové funkce, která je způsobena úrazem hlavy a následným otřesem mozkové tkáně. Rozpoznat se dá díky krátkému narušení vědomí a závratím. Po odeznění těchto příznaků často zůstává ztráta paměti (2). Ačkoli se otřes mozku označuje jako mírné traumatické zranění, nelze ho brát na lehkou váhu. Studie z roku 2012 (3) sice prokázala, že děti s mírným mozkovým otřesem nevykazují ani po deseti letech pozorování žádné významné kognitivní deficity, nicméně v těchto případech šlo spíše o nešťastnou náhodu, která se stala jednou či dvakrát.

S každým opakováním riziko následků roste

Z jiného průzkumu (4) vyplynulo, že veškerá legrace končí u mnohočetných a opakovaných otřesů mozku, protože skutečně zvyšují riziko zhoršené pozornosti a paměti. „Zatímco jedno traumatické poranění může mít jen krátkodobé dopady na kognitivní schopnosti, pokud k němu dochází častěji, vede k něčemu mnohem závažnějšímu a dlouhodobějšímu,“ potvrzuje i australská lékařka Tanya Unni (5). Ta dodává, že existuje stále větší množství výzkumů, které naznačují souvislost mezi zraněními hlavy utrpěnými během sportu a potenciálem kognitivního poklesu i demence. Na závěr se sluší zmínit, že základem léčby otřesu mozku je klidový režim, a vzhledem k možnému zhoršení stavu postiženého je nutná hospitalizace, většinou po dobu tří dnů.

Zdroje: (1) www.racgp.org.au/afp/2016/july/concussive-head-injury-in-children-and-adolescents, (2)www.cs.wikipedia.org/wiki/Otřes_mozku, (3) www.researchgate.net/publication/221772185_Predictors_of_Cognitive_Function_and_Recovery_10_Years_After_Traumatic_Brain_Injury_in_Young_Children, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29381704/, (5) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/manage-concussion-kids






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat