Návrat do školy je stresující výzvou i pro rodiče

Že začátek školního roku děti stresuje? Co mají teprve říkat rodiče! Ani pro ně to není žádná procházka růžovou zahradou. A jak je na tom právě teď vaše psychika, také volá o pomoc?

Náročné ranní buzení, příprava svačin, vyplňování nejrůznějších formulářů, informativní schůzky, kontroly domácích úkolů, odvozy dětí a jejich vyzvedávání – to všechno s sebou přináší každý školní rok. Jste z toho ve stresu? Vítejte v komunitě věčně spěchajících a nic nestíhajících rodičů, kteří mají nervy nadranc!

Nejsou to jen děti

Pokud jste maminka, která v září registruje obrovské množství stresu navíc, může vás uklidnit, že v tom rozhodně nejste sama. Pocity úzkosti, psychického vyčerpání a frustrace jsou vlastně častější, než by se mohlo zdát. „Je úplně normální, že s počátkem školní docházky převážná většina rodičů zažívá těžké chvíle. A zejména v případě, že jde o vůbec první nástup do školy nebo školky,“ potvrzuje americká registrovaná rodinná terapeutka Michele Levin. „Nejeden sociální vědecký výzkum prokázal, že první dny v těchto institucích jsou nejhorší a nejnáročnější právě pro matky, a to nejen časově, ale i duševně,“ doplňuje tato specialistka. Není taková nervozita ale vlastně zbytečná? Podívejme se na to z trochu jiné perspektivy.

Příprava na budoucí život 

„Většina rodičovských stresujících obav pramení z toho, že jejich děti budou ve škole cítit strach, samotu a úzkost. Pravdou ale zůstává, že jako rodič tuto zkušenost nemůžete ovládat ani nijak ovlivnit. Svým dětem jen můžete prostřednictvím láskyplných rozhovorů pomoci porozumět tomu, proč se tak cítí a ukázat jim, jak se s tím co nejlépe vyrovnat,“ vysvětluje jmenovaná terapeutka Michele Levin s tím, že je toto porozumění a snaha o vyřešení problému báječná příprava do života. A to má logiku, nemyslíte? Tak se zbytečně nestresujte a hoďte se do klidu, když vaše děti vycítí, že melete z posledního, není to ta nejlepší ukázka zvládání situací.

Zdroj: www.foxnews.com/health/moms-stressed-kids-starting-schools-feel-the-same






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat