Pravda, nebo mýtus? Mateřství vám »vymaže mozek«!

Ženy často hovoří o tom, že jim těhotenství a především raná fáze mateřství vymažou mozek. Podle vědců z Utahu je to ale iluze, která se šíří společností jako jeden z falešných stereotypů. Ve srovnávací studii totiž dokázali, že těhotné ženy a čerstvé maminky nemají horší paměť a myšlení než jejich vrstevnice bez dětí.

Psychologové z Univerzity Brighama Younga v Salt Lake City podrobili testům paměti a myšlení jednadvacet těhotných žen. Ty prošly stejnými testy pár měsíců po porodu potomka. Jejich výsledky pak srovnali s výsledky testů jednadvaceti žen, které byly bezdětné.

„Mezi oběma skupinami nebyly žádné rozdíly v paměti, myšlení, pozornosti, organizačních a prostorových schopnostech. Ať už byly testy provedeny v době těhotenství nebo po porodu, když se ženy staraly o malé děti, výsledky nebyly o nic horší než u žen, které nikdy nebyly těhotné a neměly děti,“ uvedl profesor Michael Larson z Utahu.

Jeho tým napadlo, že všem ženám poskytne prostor k sebehodnocení. A světe div se, ženy, které nikdy nebyly těhotné a neměly děti, se hodnotily pozitivně, zatímco těhotné ženy a čerstvé maminky se hodnotily negativně a za „slabý“ výsledek se omlouvaly.

„Velmi mě překvapilo, jak silný měly pocit, že jejich výsledek byl chabý. A tento pocit přetrvával i tehdy, když jsme jim dokázali, že tomu tak nebylo,“ uvedl profesor Larson.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat