Vyvádí vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény můžou špatné střevní bakterie

Správná a druhově bohatá skladba střevních bakterií ovlivňuje pozitivně nejen imunitu a trávení, ale také nálady a chování. U dospělých a zvláště u dětí. Tvrdí to vědci z Ohia s tím, že většina dětí předškolního věku, které dělají rodičům scény a často se vztekají, mají špatnou skladbu střevní mikroflóry. Stačí ji upravit a nálada a chování batolete se výrazně zlepší.

Skladbu střevní mikroflóry nejvíce upravují dva faktory – genetika a strava. V populaci existují jedinci, kteří se rodí s dobrou střevní mikroflórou, a ta jim zůstává po celý život, aniž se stravují zrovna zdravě. Proč tomu tak je? Zřejmě za to můžou právě geny. Ti ostatní ale musejí dodržovat zásady zdravého životního stylu, stravovat se pestře a především si dopřávat pravidelně živé bakterie – v jogurtech, kefírech či podmáslí.

Množství a druhové bohatství určitých bakterií totiž silně ovlivňují také nálady a chování člověka. Zatímco dospělý se umí ovládat, malé dítě se tolik neinhibuje a projevuje pak podrážděně, vzteká se a je agresivní. Nejvíce je to podle vědců z Ohia patrné u chlapců. Přitom právě zařazení živých (ne všechny mléčné výrobky živé bakterie obsahují!) kultur vede k výraznému zlepšení v chování.

Vědci z Ohio State University studovali mikrobiální složení střev u dětí ve věku rok a půl až dva a půl roku. Jedinci, kteří měli nejvíce střevních bakterií a největší druhovou bohatost, byli nejklidnější, měli pozitivní náladu, byli zvídaví, nebázliví, společenství a neimpulzivní.

„Máme dostatek důkazů o tom, že střevní bakterie interagují se stresovými hormony. To jsou stejné hormony, které hrají důležitou roli v chronických chorobách jako obezitě a astmatu. Temperament batolete nám dává dobrou představu o tom, jak reagují na stres,“ tvrdí jedna z autorek výzkumu doktorka Lisa Christianová.

Lidský organismus tvoří se střevními bakteriemi dokonalou symbiózu, tělo bez nich není životaschopné a je na nich závislé v mnoha ohledech. V posledních letech však vědci dokazují, že mozek s bakteriemi komunikuje (chemicky) a reaguje na ně. Bylo dokonce prokázáno, že pozitivní myšlení zlepšuje mikroflóru a že lepší mikroflóra vede k pozitivní náladě a myšlení.






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat