Přestaňte si kousat nehty jednou provždy

Kousání nehtů patří k vůbec nejrozšířenějším zlozvykům. A vůbec není pravda, že je doménou především dětí! Nehty si koušeme i my dospělí. Jak se tohoto nepěkného zvyku zbavit?

Nejde jen o nehty

Pokud bychom se podívali na kousání nehtů jen z estetického hlediska, vlastně by se zas tak o nic vážného nejednalo. Některé ženy by si prostě nikdy nemohly užít nádherně upravených nehtů, pánové by měli nehty kratší než obvykle. Jenže kousání nehtů vůbec není jen o kráse rukou.

I když je nesporné, že ruce s ohlodanými nehty nejsou žádnou ozdobou a jejich majitelé se za ně stydí a schovávají je, jak se dá. To může mít negativní vliv na jejich sebevědomí, společenský život, ale také na úspěch při hledání zaměstnání. Okusování nehtů může také způsobit zdravotní komplikace. Pod nehty a na rukou se i při pečlivé hygieně nachází vysoký počet bakterií, které si kousáním posíláte rovnou do organismu. Okousané nehty a poraněná kůže kolem nich je náchylná k proniknutí infekce a bakterií.

Co se za tím skrývá?

Podle odborníků je okusování nehtů projevem potlačování negativních emocí – agrese, strachu nebo nervozity. Nejčastěji se objevuje v dětství, může však přetrvat i do dospělosti, pokud není nahrazena jiným zlozvykem (nejčastěji kouřením či přejídáním se). Nehty si kouše asi 40 % dětí a dospívajících.

Při léčbě kousání nehtů je proto dobré začít pracovat na odstranění výše zmíněných příčin. Spousta lidí si kouše nehty, aniž by si to uvědomovala, např. při čtení, sledování televize nebo telefonování.

U dětí může mít kousání nehtů jiné důvody. Možná ale vašemu potomkovi jen chybí důležitý vápník a kousáním nehtů si tak přirozeně doplňuje. V tom případě udělejte pokus a na měsíc obohatit jídelníček o mléko, jogurty a další mléčné výrobky. Může pomoci rozhovor, případně existují preparáty, kterými kousání nehtů znechutíte.

U dospělých je doporučeno upravit životní styl a omezit stres a naučit se efektivně relaxovat. Můžete samozřejmě i vyhledat odbornou pomoc psychologa, který může objevit hlubší souvislosti, které by bez odborné pomoci mohly vést k dalším problémům.

Co pomůže?

První možnost, jak se kousání zbavit, je samozřejmě silná vůle a motivace. Tou může být především fakt, že upravené ruce a nehty jsou ozdobou a manikúra nezbytnou součástí hygieny. Navštivte i speciální salon a nechte si nehty odborně upravit. Mimochodem, umělé nehty jsou skvělou příležitostí – jen tak je neukousnete a navíc jejich neustálé obnovování je zátěž pro vaši peněženku, a tak si okusování rozmyslíte.

Další variantou je speciální lak proti kousání nehtů, který je k dostání v lékárnách a drogeriích. Je zdraví neškodný, ale chutná odporně hořce. Pomáhá také těm, kteří si nehty koušou nevědomky – třeba při sledování televize. Lak je navíc průhledný a nenápadný, takže ho mohou použít i muži.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat