Trápí vás akné? Tyhle potraviny začněte jíst!

Akné je velmi komplexní onemocnění, na němž se podílí celá řada faktorů. Naši stravu nevyjímaje. Pokud má vaše pleť skon k akné, pak byste se měli některým potravinám vyhýbat a některé naopak zařadit na talíř ve větším množství.

Které to jsou?

1. Potraviny a živiny, které bude vaše pokožka milovat

Probiotika

Najdete je nejen v jogurtech či kysaných mléčných nápojích, ale také například v nápoji zvaném kombucha nebo v kysaném zelí. Probiotika pomáhají bojovat se záněty a navíc přispívají ke správnému složení střevních bakterií – bakterií, jež hrají klíčovou roli v naší imunitě.

Omega-3 mastné kyseliny

Skvělým zdrojem těchto velmi zdravých tuků je například losos (ale i ostatní mastnější ryby) nebo ořechy a semena. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví pleti, a tak na ně rozhodně nezapomínejte, pokud vás pokožka trápí.

Antioxidanty

Vychytávají volné radikály, podporují imunitu, mají protizánětlivé účinky, přispívají ke zdravé pokožce. Co víc si přát. A kde antioxidanty najdete? Především v čerstvém ovoci a zelenině!

Zinek

Tento minerál se ukázal v boji proti akné jako velmi silný hráč. Proto byste jeho pomoc měli využít i vy. Získáte ho třeba v mandlích nebo kešu oříšcích.

2. Potraviny a živiny, s nimiž byste měli zacházet opatrně

Kokosový olej

Ačkoli je tento olej nyní velkým hitem, pokud vás trápí akné, nepřehánějte to s ním. U některých lidí totiž napomáhá ucpávání pórů. Pokud by to byl i váš případ, sáhněte po olivovém nebo slunečnicovém oleji.

Syrovátka

Jedna menší studie ukázala, že konzumace syrovátky může přispívat k tvorbě akné. Zkuste ji proto ze svého jídelníčku vyřadit a počkejte, zda nedojde ke zlepšení stavu pokožky.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Způsobují výkyvy v hladině krevního cukru, což vede k hormonální nerovnováze. A protože hormony hrají při tvorbě akné roli opravdu klíčovou, raději se takovým jídlům vyhýbejte.

Nekysané mléčné výrobky

Také ony dokáží s hormonální rovnováhou v našem těle pořádně zamávat, a tak je trochu omezte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat