Dress code na pozvánce: Umíte rozluštit, co si máte obléci?

Dostali jste pozvánku na party, oslavu či firemní akci s předepsaným dress codem a nejste si tak docela jistí, co ten shluk anglických slůvek znamená? Poradíme vám!

Co znamená, když je na pozvánce napsáno…

…casual

V podstatě se dá říci, že casual znamená „přijďte v tom, v čem normálně chodíte“. Tedy ne v teplácích či v pyžamu, ale v něčem pohodlném, neformálním. Klidně si můžete obléct džíny s blůzou či tričkem, svetřík, letní šaty, džínovou bundičku, botky bez podpatku (včetně sandálek nebo žabek). Muži jsou na tom podobně, zkrátka nic formálního, ale džíny a košile či tričko nikoho neurazí.

…business casual

Pod tímto názvem se skrývá sice neformální oblečení, ale o level elegantnější. V podstatě se jedná o outfit, který nosí lidé do kanceláře. Džínům vstup zakázán, oblečena byste měla přijít v tmavých kalhotách či sukni, šatech, blůze či košili. Na nohy patří podpatky, ale nejsou nutné, pokud máte elegantní boty na ploché podrážce. Pro muže platí tmavé kalhoty, košile a polobotky.

…business attire

Někdy se také setkáte s označením „business formal“. Tato kategorie oblečení značí, že už jde o formálnější příležitost. Pro ženy v takovém případě platí pouzdrové šaty (nejlépe tmavé) či kostýmek, punčochy a botky na vysokém podpatku. Jejich mužský doprovod by měl mít na sobě oblek (ideálně šedý nebo tmavě modrý), kravatu (nijak „bláznivou“) a odpovídající boty k obleku.

…festive attire/garden party

Oslava nebo zahradní party jsou poloformální příležitosti. Záleží samozřejmě na ročním období, jak se obléknete, ale obecně platí, že neuděláte chybu, když zvolíte koktejlové šaty (nebo letní šaty, v případě zahradní party v horkých dnech) a k tomu odpovídající obuv – povoleny jsou lodičky, sandálky i balerínky (opět volte podle příležitosti a počasí). Mimochodem, můžete se „odvázat“ i v doplňcích, vsaďte na hravost. Pánové mohou dorazit v kalhotách (včetně světlých), košili, sportovním saku, pohodlných botách.

…semi-formal

Formální oslava nebo pozvání na svatbu? Pak je nejspíš dress code v režimu semi-formal. Co na sebe? Malé černé šaty (ideálně dlouhé po kolena), punčochy, boty na podpatku a elegantní šperky. Pro muže platí tmavý oblek, bílá košile a kravata (nejlépe úzká). A samozřejmě odpovídající boty.

…black tie optional/formal

Při takovýchto příležitostech sáhněte do konzervativnější části svého šatníku. V závislosti na typu události můžete obléct dlouhé šaty, případně velmi formální koktejlky či malé černé. Samozřejmostí jsou boty na vysokém podpatku. Zvolte také odpovídající doplňky. Muži by měli dorazit v černém smokingu a tmavé kravatě či motýlku.

…black tie

A jsme u nejformálnějšího způsobu odívání. Když si vybavíte předávání Oscarů, pak víte, kterým směrem se vydat. Ženy v dlouhé slavnostní róbě s odpovídajícímu doplňky (šperky, psaníčko) a v botkách na vysokém podpatku, muži pak v černém smokingu s bílou košilí, černým motýlkem a černými botami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat