Rozhodnutí na celý život: Co zvážit, než si pořídíte první tetování

Tetování. Pro jedny nepochopitelný jev, pro jiné způsob života či vyjádření pohledu na svět, pro někoho pak způsob zdobení… Také o nějakém uvažujete? Pak vězte, že takové rozhodnutí byste neměli činit ze dne na den. Nad čím se vyplatí zamyslet, než se svěříte do rukou tatéra?

Dokud vás smrt nerozdělí

Začněme tím, co je sice zjevné, ale neopomenutelné. A sice skutečností, že tetování budete mít už navždycky. Jistě, existují způsoby, jak ho odstranit, ale upřímně – ty jsou pěkně drahé, většinou i zdlouhavé a poměrně bolestivé. Nejste si tak docela jistí, zda se s trvalým tetováním na svém těle vyrovnáte? Pak nejprve zkuste nějaké dočasné (např. henou). Vyberte si motiv, po kterém toužíte i v permanentní formě, a nechejte si jej „vykreslit“ na místo na těle, které si chcete nechat potetovat. Je vždycky lepší zjistit, že se vám vlastně nelíbí něco, co časem zmizí, než se nechat potetovat a litovat toho do konce života.

Pozor na motiv

S onou permanentností tetování pak souvisí ještě jedna věc – totiž výběr motivu. Pamatujte, že ho budete nosit i za 40 let. Spousta lidí se při přemýšlení, co si vlastně nechají vytetovat, řídí momentálním impulzem. Nic proti tomu, nicméně se může stát, že ve čtyřiceti (nebo šedesáti) se budou na obrázek na své ruce (noze, krku, zádech…) dívat přece jen trochu jinak.

Mimochodem, jednou z nejrizikovějších věcí, jež si můžete nechat vytetovat, jsou jména partnerů/partnerek. Víte, kolikrát už tatéři „opravovali“ a odborníci odstraňovali zamilované nápisy se jmény lásek, protože vztah nevyšel?

Kam s ním?

Tak jako Jan Neruda řešil, kam se starým kusem nábytku, vy byste měli před výpravou do tetovacího studia vyřešit, kam vlastně chcete tetování umístit. Nejde jen o skutečnost, že některé partie jsou bolestivější než jiné, ale také o to, jak moc jste připraveni své tetování ukazovat. Jistě, předpokladem pro fakt, abyste se nechali tetovat, je, že jste připraveni čelit pohledům svého okolí (ne vždy lichotivým, co si budeme namlouvat). Nicméně zvažte umístění tetování například i s ohledem na svou práci. Některé konzervativní společnosti nejsou tetování právě nakloněny, to platí i pro některé profese.

Bude to bolet

A když jsme zmínili bolest, chvíli u ní zůstaňme. Aplikace inkoustu jehlou do kůže není bezbolestná. Každý člověk reaguje na bolest jinak. Během tetování mohou pomoci hormony, které se vám vyplavují do těla (především adrenalin). Někteří lidé mohou reagovat slzami, jiní zůstávají v klidu. Je to velmi individuální, a tak nelze spoléhat na to, co vám řekne někdo ze známých, kteří tetování mají. Záleží také, kam chcete tetování umístit. Obecně se dá říci, že místa na těle, kde je kůže silnější, jsou méně bolestivá než ta s tenounkou pokožkou. Počítejte také, že vás tetované místo může pobolívat i pár dní poté.

Nepodceňte výběr studia

Ne všichni tatéři jsou stejně nadaní. A tak občas hrozí, že si z tetovacího studie odnesete obrázek, který se v ničem nepodobá vašemu vysněnému tetování (jen si zkuste na internetu najít největší tetovací katastrofy – uvidíte, že to není nic, co byste chtěli mít na těle do konce života). Máte ve svém okolí někoho, jehož tetování se vám líbí? Skvělé, zeptejte se na doporučení. Pokud nikoho takového neznáte, pusťte se do průzkumu trhu. Procházejte recenze na studia, fotografie prací tamních tatérů… Zkrátka neponechejte nic náhodě.

Od věci není ani osobně studio navštívit ještě předtím, než se objednáte k samotnému tetování. Porozhlédněte se, jak dbají na hygienu, jak to v daném místě voní (dezinfekce a čistota je dobré znamení). Je to trochu jako u lékaře – jde o vaše zdraví!

Držte se pokynů

Váš tatér by vás měl vždy poučit, jak o tetovanou pokožku pečovat. Doporučí vám krém, kterým tetování mazat, poradí, jak je to například s mýdlem… Nebojte se vyptat na vše, co vás napadne. A dodržujte stanovený režim! Čerstvé tetování by například nemělo přijít do přímého styku se slunečními paprsky. Připravte se rovněž na to, že se vám pokožka začne loupat (to je zcela normální). Může se stát, že v tetování po jeho úplném zahojení objevíte „chybičky“, tedy místa, kde se inkoust „neuchytil“. V takovém případě tatér obrázek opraví, i to je zcela běžné. Většina profesionálů vás ostatně pozve na jakousi kontrolu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat