Nejčastější chyby při nákupu svatebních šatů

V okamžiku, kdy s partnerem stanovíte datum svatby, rozběhne se kolotoč zařizování a nákupů. Jejich vrcholem je samozřejmě pořízení svatební róby pro nevěstu. Jaké záludnosti na nás mohou při něm čekat?

Ušít, vypůjčit, nebo koupit? To je první, nad čím by se měla budoucí nevěsta zamyslet. Pokud první možnost zavrhne, čeká ji pravděpodobně maraton obíhání obchodů či půjčoven a hodiny surfování na internetu v on-line katalozích svatebních webů.

Ale i přes tuto dokonalou přípravu se občas nevyhneme některým chybám.

1.    Příliš mnoho rádců

Svatební šaty patří k těm nejdůležitějším, které kdy budete mít v životě na sobě, takže je jasné, že chcete, aby byly dokonalé. Proto většina žen vyráží do obchodů vyzbrojena kamarádkami či maminkou. Další oči, které posoudí zkoušené róby, se rozhodně hodí. Ale pozor, není dobré s sebou brát polovinu příbuzenstva nebo všechny bývalé spolužačky! Co člověk, to názor, a tak příliš velké obecenstvo může znamenat spíše problémy než usnadnění rozhodování.

Ideální je pozvat na zkoušení šatů dva lidi. Vyberte takové, co vás dobře znají a nebudou se rozpakovat říci vám svůj upřímný, byť třeba negativní názor (že jste ze šatů unešená, ještě neznamená, že vám doopravdy sluší).

2.    Příliš brzké nakupování

Nechcete nic nechávat na poslední chvíli, a tak šaty sháníte již 6 měsíců před obřadem? Pokud je v tuto dobu i koupíte, stojí před vámi poměrně náročný (pro někoho více, pro někoho méně) úkol – vaše postava musí být v den D nachlup stejná jako v den nákupu.

Příliš brzké nakupování v sobě skrývá i další záludnost – začnete-li obrážet obchody a půjčovny příliš brzy s tím, že si jen jdete prohlédnout sortiment, ale ještě nechcete róbu pořizovat, nespoléhejte na svou pevnou vůli. Může se totiž stát, že se zamilujete do prvních šatů, jež uvidíte (a věřte, nebyla byste první ani poslední), a pod dojmem poměrně velkého časového úseku, který do obřadu zbývá, klidně „přešvihnete“ rozpočet určený na koupi šatů s tím, že chybějící částku „přece už nějak ušetříte“. Ovšem to se vám jednak nemusí podařit a jednak si jen přiděláte starosti navíc.

3.    Příliš mnoho šatů

Do obchodu či půjčovny byste měla vyrazit v okamžiku, kdy už máte alespoň nějakou představu, v jakých šatech byste se chtěla vdávat. Dobře zvažte možnosti, slabé i silné stránky své postavy, styl svatby apod. A pak si několik kusů svých „vysněných“ šatů vyzkoušejte. Když půjdete do obchodu naprosto nepřipravena, může se lehce stát, že si sice vyzkoušíte padesát rób všech tvarů a velikostí („hm, tyhle na ramínkách jsou moc hezké, ale jak bych asi vypadala v korzetu… a co třeba empírový styl?“), ale po zavírací době vás požádají, abyste přišla jindy, zatímco vy budete přesně tam, kde na začátku – bez šatů a nerozhodnutá, v čem se vlastně budete vdávat. Nepodceňujte „teoretickou přípravu“ a nepouštějte se zbytečně do nějakých experimentů. Respektujte styl svatby a svou postavu. Navíc čím více šatů si zkusíte, tím více budete muset rozmýšlet. Je lepší volit mezi dvěma třemi možnostmi než, řekněme, mezi sedmi či deseti…

4.    Příliš výhodná cena

Výprodeje a zvýhodněné půjčovné jsou z hlediska vaší peněženky, už tak zatížené nemalými výdaji na svatbu, poměrně výhodné. Ale buďte v takovém případě opatrné – vždycky přemýšlejte, proč se ty které šaty honosí cedulkou „sleva“. Co když si je před vámi zkoušelo padesát jiných nevěst a některá na ně obtiskla make-up nebo natrhla podšívku? Co když v té korálkové výšivce několik kamínků chybí?

Samozřejmě to neznamená, že byste se měla slevovým akcím zcela vyhýbat. Jen si dávejte dobrý pozor na to, co kupujete, a šaty si vždy důkladně prohlédněte (přizvěte třeba maminku, ty jsou expertky na odhalování nedostatku na oblečení).

5.    Nepříliš odpovídající velikost

Šaty si kupujte tak, aby vám vždy perfektně sedly. Na každé části těla. Pamatujte, že budete středem pozornosti a ani hostům, ani fotoaparátům neunikne žádný z nedostatků vaší róby. Poměrně záludné bývají korzetové šaty – vrchní díl musí přesně a nenásilně kopírovat vaše tělo, přetékající dekolt a vytlačené špeky vám lichotit nebudou… Úzké a jednoduché šaty by měly splývat, rozhodně by se vám neměly „zaseknout“ například na bocích. Zkrátka buďte realistická a soudná – věřte, že na každou postavu existují šaty.

Poměrně častou chybou je i přesvědčení budoucích nevěst, že „do svatby přece ještě zhubnu“. Představa je to jistě krásná a určitě mezi námi existují i ty, jimž se to podařilo, ale většina zůstane spíše na své původní velikosti a pak se souká do šatů o velikost menších, jež si v dobré víře pořídila. Pamatujte, že je vždycky snazší šaty zúžit než rozšířit a pořiďte si róbu, která vám padne v den nákupu.
 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat