Zúročte podzimní sklizeň pro svou krásu (1. díl)

Na podzim se sice příroda pomalu připravuje na „zimní spánek“, ale to neznamená, že by nám nepřipravila několik cenný plodin, které se dají použít i jinak než pro přípravu jídel a k mlsání.

Sezonu mají plodiny, jako jsou brambory, jablka nebo třeba švestky. A ačkoli se to na první pohled možná nezdá, patří k pochutinám, jejichž blahodárné účinky můžeme využít pro zdraví i krásu pleti.

Brambory

Škrobovité plody jsou bohaté na vitaminy B, C, E, K, ale také na zinek, hořčík, draslík nebo železo. Na pleť mají omlazovací účinky. Bramborový škrob je možné použít jako jemný zásyp na popraskanou pokožku, nanesete-li nastrouhaný brambor na oteklé oči, víčka splasknou.

Masky proti vráskám

Potřebovat budete jeden syrový brambor, 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a čisté plátýnko.
Brambor nastrouháte na jemném struhadle, smícháte s pomerančovou šťávou a směs nanesete na obličej. Aby dobře držela, přiložte na ni plátýnko. Nechte působit 20 minut a poté opláchněte (nejlépe odvarem z bazalky, ale poslouží vám i vaše oblíbená pleťová voda).

Česnek

O česneku a jeho blahodárných účincích byly popsány stohy a stohy papíru. Není tedy divu, že pozitivně působí i na naše zdraví. Lidem, kteří trpí akné, se doporučuje potírat postižená místa překrojeným stroužkem česneku, stejný postup bývá doporučován i při bodnutí hmyzem.
Vyplatí se vám investovat do nákupu českého česneku – je mnohem výraznější než ten čínský, a navíc je-li z bio zahrady, není ošetřen chemickými prostředky.

Česneková maska proti vypadávání vlasů

Budete potřebovat 2 až 3 stroužky česneku (záleží na délce vlasů) a lžíci až dvě teplého olivového oleje.
Česnek rozmačkejte a smíchejte s olejem. Směs vtírejte po několik minut do pokožky hlavy a vlasů, poté vlasy zabalte do potravinové fólie a zaviňte ručníkem. Nechte působit 2 hodiny a poté hlavu umyjte šamponem. Opakujte 2krát týdně.

Hrušky

Sladké plody obsahují celou řadu vitaminů a antioxidanty. Známé jsou především svými účinky na zažívací ústrojí. Působí ale také proti vráskám.

Tonizující hrušková maska

Vezměte hrušku, a pokud nebyla chemicky ošetřena, nakrájejte ji i se slupkou na malé kousky a rozmixujte (pokud si nejste jisti, zda je hruška bio, oloupejte ji). Smíchejte ji se lžičkou citronové šťávy, lžičkou sladké smetany a lžičkou oleje z meruňkových jader (pokud jej neseženete, použijte třeba olivový olej).

Směs pečlivě naneste na dokonale očištěný obličej a krk (aby maska lépe držela, můžete ji překrýt plátýnkem). Nechte 20 minut působit a poté opláchněte pomocí žínky teplou vodou. Nakonec pleť ošetřete svou obvyklou pleťovou vodou.
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!

Chcete vědět víc?

Pokud patříte mezi vyznavače a milovníky osvědčených a nechemických kosmetických prostředků, nebo raději než do lékárničky sáhnete při lehkých zdravotních obtížích do svého bylináře, pak je pro vás určena kniha autorky Pierette Nardo s názvem Bylinky našich babiček, již vydalo nakladatelství Computer Press a z které jsou i výše uvedené „recepty“ na nejrůznější pleťové masky.

Obsáhlá kniha se nesoustředí pouze na kosmetické přínosy bylin a plodin z našich zahrad (přečtete si návod na domácí šampon, krém, tonikum, masážní olej atd.), ale přináší také rady jak s jejich pomocí pečovat o zdraví (poradí jak zatočit s nachlazením, zažívacími problémy, dermatologickými potížemi apod.).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat