Šaty, boty, kabelka. Módu ovládla zipománie

30.04.2010 | Krása a móda

Zipy letos najdete doslova všude, jejich původní funkce přitom není důvodem, proč jej návrháři ve veliké míře využívají. Hlavním mottem je totiž zaujmout!

Patentován byl po mnoha peripetiích a podobně fungujících předchůdcích v roce 1917 a od té doby slouží důmyslný vynález zvaný zdrhovadlo oděvnímu průmyslu dodnes. Jen už nemá ryze praktickou funkci jednoduchého a účinného zapínání.

Místo funkce efekt

Zipy se staly výrazným zdobným prvkem, který odkazuje na jeden z nejvýraznějších aktuálních trendů – styl inspirovaný hnutím punk, rockovými vlivy či motorkářskými prvky (pro tyto styly jsou charakteristické i cvočky a kování - poradíme, jaké vybrat, abyste byla IN). Najdete je jako ozdoby nárameníků, rozměrné aplikace, detaily, spínající ozdobné rozparky, nebo dokonce brože a náhrdelníky, stočené a poskládané do tvaru květu, jejichž původní funkce rozepínání a spínání jako by tedy právě teď ustupovala do pozadí a dávala prostor fantazii. Původní třídílný zip s jezdcem a dvěma ozubenými pásy je dnes rozebírán doslova na prvočísla a jednotlivé elementy jsou samostatně používány jako extravagantní módní detaily.

Bez zipu se neobejdou ani šaty

Ani klasicky použitý zip ale není zatracen. Horkou novinkou jsou například minišaty plné volánků, jejichž přední díl je protknut dlouhým zdrhovadlem. Svislá linie navíc figuře dovede opticky přidat pár centimetrů výšky. Pokud je doplníte lesklými legínami (v článku Jak vybrat ty správné legíny vám poradíme, které se hodí právě pro vás) a motorkářskou bundičkou do pasu či bolerkem, na světě je jeden z hitů mezi jarními a letními módními trendy – romanticky laděný styl okořeněný rockerskými prvky, které slaví opravdu bouřlivý návrat. Zipy ale pronikly i do ryze elegantních sfér módního průmyslu a neobyčejně vkusně dovedou zdobit uhlazené a luxusně vyhlížející modely, ve kterých můžete s klidným srdcem vyrazit do vyšší společnosti nebo na důležitou schůzku.

Drahé, ale efektní

Zipománii se nevyhnula ani celá řada doplňků. Absolutním hitem představení nových módních trendů při příležitosti londýnského Fashion Weeku se staly zipy lemované kotníčkové střevíčky nedávno zesnulého módního mága Alexandra McQueena. Zářivě rudé či černé boty na vysokých jehlových podpatcích zdrhovadla nejen zdobí, ale jsou i jejich funkčním prvkem. Pokud vás střevíčky, které v sobě skloubily hned několik nejžhavějších trendů okouzlily, připravte si ale tučně nabitou peněženku, jejich cena se totiž pohybuje okolo 1000 dolarů.

Čím více, tím lépe

Módní kousky od skutečných mistrů ale jsou vždy především dokonalou inspirací. Střevíčky či lodičky zdobené zipy najdete i v nabídkách běžných řetězců s módou a nezůstane rozhodně jen u nich. Další módní hitovkou jsou kabelky či psaníčka zipy doslova obsypaná (pokud to není váš styl, vyberte si jinou kabelku, která zrovna letí). Návrháři se zipy rozhodně nešetřili a letos z nich vytvářejí opravdu nepřehlédnutelné kreace. Zipy nařasené do několika řad rozvlněných volánů, ozubené falešné kapsičky či ucha prošpikovaná zubatými pásky jsou tak zkrátka k vidění doslova na každém kroku.

Adresář:

Denny Rose, OC Chodov, Roztylská 4, Praha 4
New Yorker, OC Nový Smíchov, Plzeňská 8, Praha 5
Alexander McQueen, Jimmy Choo, www.net-a-porter.com
Topshop, OC Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1
Deichmann, síť prodejen obuvi a doplňků po celé ČR
Reserved, Metropole Zličín, Řevnická 1, Praha 5.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat