Věřte, či nevěřte. Ramenní vycpávky jsou opět v módě.

09.04.2010 | Krása a móda

Inspirace 80. lety minulého století ještě zdaleka není u konce. Do našich šatníků už se stihly probojovat legíny, extravagantní a divoké cvočky, pestré neonové barvy nebo netopýří střihy volných topů a blůz. Teď je na řadě další výrazný prvek této doby – výrazná ramena.

Výrazná ramena prý vizuálně demonstrují ženskou sílu a skvěle se staví do kontrastu s dalšími aktuálním trendy, kterým vládnou romantické prvky. Historie ramenních vycpávek jako výrazného módního prvku ale sahá mnohem hlouběji do minulosti. Současnice Coco Chanel, italská designérka Elsa Schiaparelli, je poprvé proslavila již na konci 30. let 20. století.

Vysmívané vycpávky

Jistě si vzpomínáte na modely ozvláštněné monstrózními ramenními vycpávkami, které s oblibou nosily představitelky silných a neohrožených hrdinek nekonečných amerických seriálů jako Dallas či Dynastie. Jejich středobodem byla inspirace střihové linie tvarem písmen T či Ypsilon a některé nositelky podobných kreací vypadaly rázem jako nesouměrná zjevení ze vzdálené budoucnosti.

Žádné obří molitany

Jak už je ale zvykem, obnova trendu s sebou často nese i odstranění původních neduhů a je tomu tak i nyní. Na žádné molitanové nárameníky obřích velikostí dnes jen tak nenarazíte. Modelace v oblasti ramen je většinou dílem dokonalých střihů, které vytváří řasené či skládané lsožení látky. Vznikají tak nadýchané nebo ostře čnící rukávy, návrháři familierně pojmenovávány jako šunkové či balonové. Ty se staly jedním z nejvýraznějších zdobných prvků sezony u šatů, blůzek nebo tunik. Najdete je však stále častěji i u sak či jarních lehkých blejzrů. Inspiraci jako z jiné galaxie letos najdete v kolekcích takových zvučných jmen, jakými jistě jsou Dior, Chanel či francouzský módní mág a vizionář Jean Paul Gaultier.

Objem mají i sukně a šaty

U ramen však tento nápadný trend letos rozhodně nekončí. Výrazné ženské linie umocněné tvarovanými sklady a neobvyklým střihovým členěním přidávajícím objem uvidíte i na šatech či sukních. Těm znovuobjevený sexy tulipánový střih zúžený směrem ke kolenům a složité střihové variace v oblasti boků dodávají podobně fantaskní tvary, ale nepůsobí tak nedotaženě, jako tomu bylo dříve. Především díky použití inovativních, dobře tvárných, ale pohodlných materiálů. Speciální úpravy dodávají pevnější charakter i přírodním vláknům, současné sošné modely tak jsou přívětivé i po stránce nositelnosti.

Kombinujte s rozmyslem

A s čím tyhle až architektonicky přesné a nepřehlédnutelné střihy plné objemu nejlépe zkombinovat? Jako vždy je na místě sáhnout při takto extrémních tvarech k zcela jasnému protikladu. Nápadné prvky v oblasti ramen se nejlépe doplňují s co nejjednoduššími liniemi – dobře je doladí jednoduché úzké nohavice, naopak u sukní s členěním v bocích je na místě sáhnout po topu se stojáčkem bez zdobných prvků, nebo po hlubokém výstřihu, který podtrhne extravagantní ráz modelu.

Pozor na doplňky

Na místě je i citlivá volba doplňků. Téměř geometrické tvary linie ramen se dobře doplňují s módními řadami náramků futuristického vzhledu. Nosí se čtvercové průřezy a do oslnivého lesku naleštěné kovy, které podtrhnou vizionářský vzhled modelovaných šatů či sukní. Nic nezkazíte ani masivním, ale minimalisticky zpracovaným náhrdelníkem z kombinace kovu a skla.

Příšly jste vycpávkám nebo tvarovaným ramenům opět na chuť? Pokud ne, vězte, že jedno plus jim určitě odepřít nelze – výrazná ramena čnící směrem vzhůru mají schopnost prodloužit postavu a siluetě dodat souměrný a vzpřímený vzhled. A to už za zkoušku stojí, nemyslíte? Začít můžete třeba s miniaturními sklady a třeba nakonec podlehnete, stejně jako bezpočet světových celebrit včele se zpěvačkou Rihannou či Madonnou, která ocelově šedivé šaty s výraznými rameny Balmain předvedla v jednom ze svých posledních úspěšných videoklipů.

Adresář:

Lindex, OC Chodov, Roztylská 4, Praha 4
KappAhl, OC Olympia, u Dálnice 777, Brno Modřice
New Yorker, OC Nový Smíchov, Plzeňská 8, Praha 5
H&M, pasáž Myslbek, NaPříkopě 21, Praha 1
Topshop, OC Palladium, nám. Republiky 1, Praha 1
Reserved, Metropole Zličín, Řevnická 1, Praha 5.






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat