Zrychlovače stárnutí. Dejte jim sbohem ještě dnes!

Je úplně jedno, kolik vám je let, dříve nebo později přijde doba, kdy vaše pleť začne postrádat kondici, ztratí jas, pevnost i pružnost a k vějířkům vrásek kolem očí přibudou další a mnohem hlubší...

Jak hluboko a v jaké míře se vrásky vryjí do vaší pleti, záleží na řadě vlivů. Na jedné straně jsou to faktory, se kterými nic nenaděláte a nemůžeme je nijak ovlivnit – to jsou vaše geny a dědičnost. Ale ani ty zdaleka nemohou za vše. Za stárnutí jsou zodpovědné také faktory související s přibývajícím věkem a úbytkem hormonů a z velké většiny pak škodlivé vlivy vnějšího prostředí, jako jsou klimatické podmínky, sluneční záření, znečištěné okolní prostředí a také váš životní styl. Možná vás to překvapuje a děsí zároveň, ale má to jednu výhodu. Geny neovlivníte, zato negativnímu působení škodlivých vlivů se můžete do určité míry aspoň trochu bránit. A to nejen používáním krému na opalování, ale změnou svého životního stylu.

„To, jak naše kožní buňky fungují, jejich schopnost regenerace, odolnost pleti, rozložení a funkce mazových a potních žláz, to vše je do velké míry řízeno nejen geny a hormony, ale také vnějšími okolnostmi našeho života. S přibývajícím věkem jsou navíc buňky pleti méně odolné. A čím více se nám podaří tento proces účinně ovlivnit, tím déle naše pleť zůstane zdravá,“ potvrzuje dr. Thomas Blatt, vedoucí výzkumu stárnutí pokožky společnosti Beiersdorf. I když je jako ochrana před stárnutím pleti důležitá pigmentace, fototyp a jiné přirozené, přírodou předurčené faktory, současné výzkumy ukazují, že mnohé můžete změnit, pokud budete o svoji pleť správně a dostatečně pečovat.

Zrychlovače stárnutí

Zastavit běh času dost dobře nejde. A bohužel nezastavíte ani stárnutí kožních buněk. Jejich stárnutí však můžete do jisté míry zpomalit! Vědci totiž neustále pečlivě zkoumají a objevují další faktory, které způsobují stárnutí pleti uvnitř i zvenčí. Současně hledají nové možnosti, jak bojovat proti všem známkám stárnutí a jak nad nimi zvítězit ještě dříve, než se na pleti objeví. Z jejich závěrů je jasné, že řešením je kombinace správné péče o pleť a změny životního stylu.

Zdaleka nejvlivnější faktor, pokud hovoříme o stárnutí pleti, je UV záření. Slunce má na svědomí zhruba 80 % projevů stárnutí pleti,“ říká dr. Thomas Blatt. „Nefiltrované UVB paprsky mohou pleť spálit a způsobit tak dlouhodobé buněčné poškození zejména vrchních vrstev pleti. UVA paprsky pronikají hlouběji do nižších vrstev pleti, ničí síť vláken ve spojovací tkáni, a proto velkým dílem přispívají k ochabování pleti.“

Vedle UV paprsků mohou rychlejší stárnutí pleti ovlivnit i klimatické podmínky – příliš chladné ovzduší, vítr a horko, ale také životní styl – kouření, nedostatek spánku, stres, nezdravé životní prostředí či nedostatečná výživa bez potřebných vitamínů.
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat