Trápí vás zarůstající nehty? Nejspíš se dopouštíte těchto chyb

01.04.2019 | Krása a móda

Prst na noze je zarudlý, hnisá a především ukrutně bolí. Říká vám to něco? Zarostlé nehty trápí velkou část populace a ve většině případů je na vině špatná péče o vaše nehty. Dříve se tato nepříjemnost řešila stržením nehtu. Dnes už tomu tak být nemusí.

Proč nehty zarůstají?

Nejčastější příčinou zarůstajících nehtů je jejich špatná úprava. Nehty na nohách je potřeba stříhat rovně, nikoli do obloučku, jako je tomu s nehty na rukou. Když nehet zastřihnete do obloučku, kůže po stranách nehtů se smrští do míst, kde byl původně odrůstající nehet a uzavře tak průchod dalšímu odrostu. Nehet pak tlačí do kůže v jeho okolí, vrůstá do ní a způsobuje velmi bolestivé komplikace. Postižené místo začne hnisat, oteče a hrozí zavlečení infekce.

Možnosti léčby

Způsobů léčby je několik. V praxi se však nejčastěji používá metoda stržení nehtů a použití nehtových rovnátek. Stržení neprobíhá v pravém slova smyslu, tedy tak, že by vás lékař zbavil kompletně celého nehtu. Jde o vyříznutí části nehtové ploténky a následnou plastickou úpravu nehtového okolí. Zákrok je však velmi bolestivý, pacienti nejsou schopni minimálně po dobu jednoho měsíce nosit pevnou obuv a riziko, že nehet opět naroste špatně, je veliké.

Mnohem příjemnější je využití nehtových rovnátek, kdy se za pomoci tenkého drátku, který se vytvaruje podle potřeby, nadzvednou kraje nehtu nad kůži, přičemž dochází k okamžité úlevě. V podstatě fungují podobně, jako rovnátka na zuby. Léčba s jejich pomocí trvá déle, je však velmi úspěšná, bezbolestná a pacient je schopen normálně fungovat.

Doma to nezkoušejte!

Ve snaze ulevit si od nepříjemné bolesti se pacienti často uchylují k vystřižení překážejících částí nehtu a postižené kůže v jeho okolí. Kromě toho, že riskují zavlečení infekce, si navíc způsobí mnohem bolestivější poranění a nehet ve výsledku stejně opakovaně zaroste.

Pokud vás trápí zarůstání nehtů, vaše kroky by měly vést k podologovi, který si s vaším problémem vcelku jednoduše poradí. Domácí léčení v podobě koupelí či odstřihávání většinou vůbec nefunguje a často vede ke zhoršení stavu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29
30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat