Něco je cítit ve vzduchu. Možná jste to vy! Poradíme, jak se v létě nepotit

Pocení je pro lidské zdraví nepostradatelné a plní dvě důležité úlohy pro správnou funkci těla. První z nich je regulace tělesné teploty. Ne nadarmo je pocení označováno jako hlavní regulační systém teploty v těle. Díky této funkci nedochází k jeho přehřátí, které by mohlo být velmi škodlivé. Druhou důležitou funkcí pocení je odvádění škodlivých látek a toxinů z těla pryč.

Člověk se potí potními žlázami, které jsou ukryty v kůži po celém těle. Místa, kde se potíme nejvíce jsou podpaží, záda, dlaně, čelo a nohy. Zvýšené frekvenci pocení většinou předchází příčina, kterou může být stres, tělesná námaha, horečka či emoce jako je nervozita, zlost, rozpačitost nebo strach. Dalšími faktory, které zvyšují pocení jsou některá jídla, příjem kofeinu, nikotinu či užívání některých léků. Pocení je bohužel společensky velmi negativně vnímáno, obzvlášť pokud jej doprovází pach a zpocené „mapy“ na oblečení v nejrizikovějších partiích. To je důvod, proč člověk s pocením a jeho projevy svádí každé léto nekonečný boj. Jako zbraně mu slouží pravidelná hygiena, deodoranty a antiperspiranty. Velmi diskutované je v posledních letech používání antiperspirantů. Jak tyto přípravky fungují? Jsou bezpečné a účinné? Jak vybrat ten správný? Na nejčastější otázky spojené s používáním antiperspirantů odpovídá MUDr. Eva Harapátová.

Jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem?

Deodoranty jsou kosmetické přípravky, které dokáží překrýt pach potu, ale samotnému pocení nezabraňují. Nejčastěji se prodávají ve formě spreje, obsahují dezinfekční látky s antibakteriálními účinky a alkohol pro zintenzivnění vůně. Jejich účinek je krátkodobý, a proto je lze používat i několikrát denně.

Antiperspiranty jsou přípravky, které pocení zabraňují. Jejich účinek je však pouze částečný a mnohdy závisí na složení samotného antiperspirantu. Tyto přípravky zpravidla obsahují látku s názvem chlorid hlinitý či aluminium chlorid, která stojí za omezením pocení. Antiperspiranty jsou k dostání v různých formách aplikace – roll-on (kulička), tuhý antiperspirant či sprej a nikdy neobsahují alkohol.

Jak fungují antiperspiranty?

Účinné látky antiperspirantů působí na potní žlázky v místě vyústění jejího vývodu. Denaturací bílkovin zužují vývod, zamezují odtoku potu a tím omezují pocení v místě aplikace. Vedle klasických přípravků, které pocení zabraňují pouze částečně a krátkodobě, jsou na trhu dostupné silnější verze antiperspirantů, které dokážou pocení lokálně zastavit úplně. Jedním z nich je například novinka Monodermá Idrosi XL. Díky její aplikaci může podpaží být suché a svěží klidně celé léto. Účinek přípravku je navíc téměř srovnatelný s účinkem aplikace botulotoxinu do podpaží. Vpich botulotoxinu zastaví pocení na dobu 6–9 měsíců a poté se musí aplikace opakovat. Jeho nevýhodou oproti Idrosilu XL je občasná nesnášenlivost pokožky pacienta a cena. Obě tyto metody lokálního zastavení pocení nejsou zdraví škodlivé.

Jsou mezi antiperspiranty nějaké rozdíly?

Antiperspiranty se nejčastěji liší obsahem složení a formou, ve které jsou k dostání. Na každém přípravku by mělo být uvedeno jeho úplné složení s návodem k použití, podle kterého se můžete při výběru orientovat. Na trhu jsou k dostání antiperspiranty s obsahem chloridu hlinitého v různém množství či čistě přírodní přípravky. Vhodný přípravek najdou i lidé s citlivou pokožkou. Antiperspiranty jsou k dostání v různých formách aplikace:

Sprej – ve spreji jsou prodávány většino pouze deodoranty, které obsahují alkohol nebo suchý prášek s antiperspiračním efektem. Sprej je dostupný i v malých baleních vhodných pro cesty.

Roll-on – antiperspirant, který se aplikuje pomocí kuličky je velmi účinný. K dostání je většinou ve formě čirého gelu nebo krému, které nezanechávají stopy na oblečení.

Tuhý antiperspirant – se doporučuje jedincům s nadměrným pocením pro jeho vysokou účinnost.  Takzvané „tuháče“ však často zanechávají bílé stopy na oblečení. K dostání jsou v různých intenzitách vůní či úplně bez parfemace.

Je možné antiperspirant používat každý den?

Ano, antiperspirant je možné používat každý den. Pokud máte citlivou pokožku, je vhodné používat šetrný přípravek určený pro ošetření tohoto typu kůže. Vyhýbejte se deodorantům, které obsahují alkohol a antiperspirant nikdy neaplikujte na čerstvě oholenou pokožku podpaží.

Omezuje antiperspirant také zápach potu?

Důvodem výrazného zápachu, který vzniká vlivem pocení je rozklad tukových a bílkovinných složek kožního povrchu. Ve vlhkém a teplém prostředí roste hodnota pH, ideální prostředí pro množení bakterií a kvasinek. Za nepříjemným pachem pak stojí právě bakterie, které rozkládají tukovité složky. Čím je pot na pokožce déle, tím silnější je jeho odér. Pokud tedy antiperspirant aplikujete včas na suchou a čerstvě umytou pokožky, dojde k výraznému omezení tvorby bakterií a tím i pachu potu.

Může používání antiperspirantu způsobit rakovinu prsu?

Používání antiperspirantů a souvislost s vyšším výskytem karcinomu prsu či Alzheimerovy choroby nikdy nebyla prokázána.

Je možné použít antiperspirant na čerstvě oholené podpaží?

Holení v podpaží dokáže pocení a pach zmírnit a mělo by patřit k základní hygieně nejen v letních měsících. Tato péče však nestačí a pocení ani pachu nezabrání. Po holení používejte antiperspiranty, které jsou pro tuto péči přímo určené a zklidňují podrážděnou pokožku. Vhodné je také používat krémy po holení pro zklidnění pokožky a až poté aplikovat svůj oblíbený antiperspirant.

Na nejčastější otázky spojené s používáním antiperspirantů odpovídala MUDr. Eva Harapátová.

MUDr. Eva Harapátová je kvalifikovaná lékařka a odborník korektivní a estetické medicíny, absolventka 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Doktorka Eva Harapátová se ve své soukromé praxi Medika Praha zabývá již 8 let lymfologií, problematikou estetické medicíny a spolupracuje s odborníky z oblasti plastické chirurgie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat