Bronzové opálení vám zajistí beta-karoten

Všichni ho známe, ale kde se vlastně bere, a proč se jeho název začíná se začátkem každého léta objevovat ve všech kosmetických rubrikách? Beta-karoten je malý přírodní zázrak, který umí pečovat nejenom o naše zdraví, ale dokáže rozjasnit pokožku a dodává pleti krásnou barvu. Objevte kouzlo jeho účinků a zaručeně si tento vitamín zamilujete!

Beta-karoten patří do skupiny pigmentů zvaných karotenoidy a je hlavní složkou vitamínu A ve výživě člověka. Stejně jako vitamin A není beta-karoten rozpustný ve vodě, ale je v tucích, a i proto je výborné ho kombinovat ve stravě například s oleji v salátech (např. ze špenátu, který byl připraven bez tuku, se resorbuje pouze 6 % z celkového beta-karotenu, přidáme-li při kuchyňské úpravě tuk, zvýší se absorbce beta-karotenu až na 60 %). Nejbohatšími zdroji beta-karotenu jsou mrkev, meruňky, papája, mango, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, hrách, kapusta, řeřicha. Karotenoidy se vyskytují také v živočišných materiálech, např. dávají zabarvení vaječnému žloutku, máslu nebo masu lososa.

Co beta-karoten umí?

Samotný beta-karoten je důležitý antioxidant, což znamená, že chrání náš organizmus před působením škodlivých volných radikálů. Ty poškozují tělesné buňky včetně těch kožních, boj proti radikálům je tak rozhodně přínosný, chceme-li mít i pokožku zdravou a v pořádku. Červeno-oranžový pigment beta-karotenu přitom pomáhá dodat pleti rozzářený vzhled s nádechem zlato-oranžové barvy, proto se často přidává beta-karoten také do opalovacích olejů, které potom odrážejí na slunci nádherné bronzové odstíny. Užívání je vhodné při klasickém opalování, ale také v soláriu, kdy působí jako přirozená ochrana proti poškození kůže před nadměrným slunečním i umělým zářením. Samotný vitamin A má v lidském organismu i mnoho dalších podstatných funkcí, například dobrý zrak. Jedním z prvních příznaků nedostatku může být dokonce šeroslepost, při úplném nedostatku potom hrozí dokonce částečná či úplná slepota.

V jídle, kapslích i kosmetice

Karotenoidy jsou látky, které se vyskytují převážně v ovoci a zelenině a dávají jim typické žluté a oranžové zabarvení. Dopřávat si můžete beta-karoten ve spoustě vynikajících jídel, nebo můžete zvolit rovnou formu pravidelného užívání v kapslích, kterých je na trhu k dispozici celá řada. Velmi efektivní je během léta i kosmetika doplněná o tento vitamín, protože jak už bylo zmíněno, přirozený pigment betakarotenu lehce obarví pleť a její vzhled je potom krásně tónovaný do opálených odstínů.

Pozor na předávkování

Při akutním předávkování beta-karotenem nám naštěstí nehrozí žádné závažné zdravotní komplikace (na rozdíl od předávkování vitamínem A). Dlouhodobé podávání vyšších dávek ale může vést k oranžovému zbarvení dlaní či plosek nohou. Tělo má beta karotenu až moc a ukládá si jej v rohové vrstvě kůže. Pokud se to stane, beta karoten vysadíme, dokud kůže nezíská zpět svou přirozenou barvu. „Beta-karoten lze samozřejmě v některých případech i předávkovat, proto je vhodné zhodnotit stravu, a případně probrat doporučenou denní dávku s lékařem. Znakem příliš velkého příjmu karotenoidů – tzv. karotenózy – je naoranžovělé zbarvení kůže, zejména na dlaních a na bělmu očí, může dělat dokem žloutenky. Běžně to sice nenastává, ale v dnešní době řada lidí upřednostňuje zdravá jídla a zeleninu, proto by u někoho tyto problémy nastat mohly,“ upřesňuje MUDr. Nina Koutná, dermatoložka. 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat