Hroznový olej s vlasy umí dělat divy

Existuje více než 6 000 let a získává se z hroznových semen, která zbyla při výrobě vína. Hroznový olej je takový malý, ale podceňovaný zázrak, jež milují vlasy všech typů. Z jakého důvodu?

Možná, že už jste o něm slyšeli. Olej z hroznových jader má středně vysoký bod kouře (přibližně 216 °C). Pro svou čistou, lehkou chuť a vysoký obsah polynenasycených tuků jej lze použít jako přísadu do salátových dresinků a majonéz a jako základ olejových nálevů z česneku, rozmarýnu nebo jiných bylinek či koření. Ovšem podle ájurvédy, což je systém tradičního indického lékařství, je hroznový olej víc než jen kuchyňský pomocník (1).

Kosmetika, která nezklame

Vyhovuje všem typům vlasů, včetně rovných, kudrnatých, vlnitých, krátkých nebo dlouhých. Je lehký, patří k bohatým zdrojům mastných kyselin, jako je kyselina olejová, alfa-linolenová, palmitová či kyselina stearová, pochlubit se může přítomností kyselin omega-3 a omega-6. Zároveň obsahuje vitaminy C, D a E, které společně dramaticky zlepšují zdraví, texturu a vzhled vlasů (2). Jakým způsobem?

Má výrazné hydratační účinky

Nedávné studie provedené Princetonskou univerzitou (3) potvrdily, že rostlinné oleje, jako je olej z hroznových semen, fungují coby přírodní kondicionéry na vlasy. Rychle pronikají do pokožky hlavy, neucpávají folikuly ani nezpůsobují nahromadění mazu. Nejlepší jsou ty zastudena lisované. Efektivně léčí suchou pokožku hlavy a bojují proti otravným lupům. Přítomný vitamin E totiž zvlhčuje a zabraňuje dehydrataci pokožky hlavy.

Působí proti krepatění a poškození vlasů

Hroznový olej je spojencem krepatých a poškozených vlasů. Díky obsahu kyseliny linolové na vlasech zanechává ochranný film, snižuje účinky tření a krotí kudrnatou hřívu (2).

Násobí lesk

Podpora lesku vlasů se hodí vždycky. Dobrou zprávou je, že hroznový olej zastane i tohle a navíc kštici zbytečně nezatěžuje a nemastí, naopak. Obsah mastných kyselin minimalizuje poréznost vlasů. Ve výsledku jsou prameny mnohem měkčí a hedvábnější (2).

Podporuje růst

Hroznový olej obsahuje všechny živiny a flavonoidy, které jsou nezbytné pro vitalitu a stimulaci růstu vlasů. V překladu řečeno, masáž pokožky hlavy teplým olejem z hroznových semínek stimuluje krevní oběh ve vlasové pokožce, což je nesmírně prospěšné z hlediska posilování vlasových folikul (2).

Bojuje s volnými radikály

Hroznový olej je bohatý na karotenoidy a další látky, které mají antioxidační vlastnosti. Zmírňují poškození buněk způsobené volnými radikály a také podporují regeneraci nových a zdravých vlasových buněk. Antioxidanty obsažené v hroznovém oleji zároveň pomáhají předcházet předčasnému šedivění vlasů (2). Z tohoto důvodu vezměte malé množství nahřátého hroznového oleje a naneste ho na vlhké vlasy. Ty důkladně rozčešte, aby se olej rovnoměrně rozetřel od kořínků ke konečkům. Nechte působit asi 30–60 minut a poté si hlavu umyjte běžným způsobem. Aplikujte dvakrát týdně.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4988453/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696942/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16258695/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat