Lámavost vlasů pod drobnohledem

Problémy s padáním nebo lámáním vlasů jsou v poslední době čím dál častějším problémem. Obojí může být způsobeno stresem, působením horkého vzduchu (při úpravě vlasů), špatnou životosprávou, vysokým množstvím používaných chemikálií apod.

Zdravé vlasy mají kutikulu s překrývajícími se „šupinami“. Pokud se tyto šupiny naruší, vaše vlasy začnou být vysušené, což dříve či později vede k narušení samotného vlasu, jenž se pak jednoduše zlomí při sebemenším nešetrném zacházení. Třeba i při sundávání gumičky, se kterou jste si ráno vykouzlili na hlavě krásný vysoký culík nebo drdol.

Je to váš případ? Pak se pojďme spolu podívat na nejčastější příčiny lámání vlasů, a jak proti nim bojovat.

Životospráva

Znáte rčení: „Jste to, co jíte“?  Je spousta živin, které podporují růst vašich vlasů a zároveň je činí silnými a odolnými proti lámání a poškození. Ujistěte se proto, že ve své každodenní stravě přijímáte dostatek zinku, železa a kyseliny listové.

Velmi nápomocný je v tomto případě i křemík, výtažek z přesličky a methionin, což je esenciální aminokyselina (tělo si ji nedokáže samo vytvořit a musí být získána z potravy nebo doplňků stravy).

Na trhu je k dispozici celá řada vitamínových komplexů podporujících zdraví a růst vlasů obsahujících vše výše uvedené, stačí si vybrat tu, která vám bude nejlépe vyhovovat. Se správným výběrem vám pomůže lékař či odborný personál v lékárně.

Stres

Souvislost mezi stresem a vypadáváním vlasů je velice známá, nicméně i navzdory tomu, je tato skutečnost stále podceňována!

V tomto článku vám sice neporadíme, jak se s každodenním stresem vypořádat (tímto tématem se zabýváme v jiných článcích), nicméně rozhodně stojí za zvážení, zda se vás zrovna tento problém netýká. A buďte k sobě zcela upřímní.

Poškození teplem

Pokud často či nesprávně používáte fén, žehličku nebo kulmu na vlasy, riskujete vážné poškození nejen vlasů ale i vlasové pokožky. Následky jsou pak jen obtížně napravitelné.

Snažte se vašim vlasům dopřát alespoň jednou týdně odpočinek, a to nejen od přístrojů ale i od stylingových přípravků.

Zároveň se ujistěte, že používáte kvalitní přístroje, tedy keramické verze žehličky a kulmy, které se zahřívají rovnoměrněji. Nezapomeňte ani na ochranu před teplem (ochranný sprej či krém).

Časté barvení či ondulace

Trvalá ondulace, profesionální narovnání vlasů a barvení – to vše sice vypadá líbivě, zejména po prvním nebo dvou sezeních, kdy vaše vlasy vypadají dokonale, nicméně pokud tyto úkony provádíte příliš často, vlasová kutikula se může rozpadnout a způsobit nevratné poškození vlasů.

Permanentní barva na vlasy navíc může interagovat s pokožkou hlavy a způsobit dokonce kontaktní dermatitidu.

Doba mezi jednotlivými sezeními u kadeřníka by tedy měla být 8–10 týdnů, pokud je to možné. Vašim vlasům tak totiž dopřejete trochu času na regeneraci.

Nesprávné sušení ručníkem

Když vyjdete ze sprchy, je přirozenou reakcí utřít si hlavu a vlasy ručníkem. Třecí pohyb však ve skutečnosti poškozuje vaše vlasy ve chvíli, kdy jsou nejzranitelnější (mokré vlasy jsou několikanásobně náchylnější k poškození).

Místo toho si okolo hlavy uvažte turban z měkké, savé látky (ideálně čisté bavlny) a počkejte, dokud neabsorbuje přebytečnou vodu.

Nesprávné gumičky

Elastické gumičky do vlasů jsou nezbytností, pokud chcete eliminovat padání vlasů do obličeje (např. při cvičení). Avšak problém s gumičkami do vlasů je ten, že při přílišném utažení tahají samotnou pokožku hlavy a vlasovou kutikulu. Všimli jste si, že vám v ruce zůstane několik vlasů pokaždé, když si rozpustíte culík? Pak to rozhodně nepodceňujte!

Vlasy v culíku nebo drdolu příliš neutahujte a během dne je občas nechejte odpočinout rozpuštěním vlasů. Rovněž si dejte záležet na výběru gumičky, a volte ty, které nemají tendenci zadrhávat a vytrhávat vlasy.

Nesprávné česání

Ujistěte se, že používáte hřebeny se širokými zuby, abyste zabránili lámání vlasů. Pokud vlasy raději kartáčujete, omezte jeho používání v případě, že máte mokré vlasy. Kartáč používejte pouze na suché vlasy. Vyvarujte se používání plastových štětin a pořiďte si raději kartáč s přírodními štětinami.

Porucha štítné žlázy

Hypotyreóza (porucha štítné žlázy) nastává tehdy, když vaše štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů štítné žlázy. Přestože je štítná žláza sama o sobě malá, hraje velkou roli při udržování funkce vašeho těla. To zahrnuje váš metabolismus, srdeční frekvenci, a dokonce i růst vlasů.

Lidé s nízkou aktivitou štítné žlázou si mohou všimnout nadměrného poškození a vypadávání vlasů. Pokud tedy máte suché, poškozené vlasy a zároveň máte málo energie, případně přibýváte na váze a trpíte depresemi, navštivte svého lékaře.

Tipy pro zdravé vlasy

Myjte a upravujte si vlasy šetrně.

Používejte vlasovou kosmetiku určenou pro typ vašich vlasů.

Snažte se nechat vlasy uschnout přirozeně na vzduchu, pokud je to možné.

Ujistěte se, že používáte kvalitní a šetrné gumičky, které netahají vlasy a pokožku hlavy.

Případně zvažte nový účes nebo střih, který vyžaduje méně poškozující údržbu.

Jezte pestrou stravu, abyste vašim vlasům dopřáli veškeré živiny, které potřebují.

Vyhněte se nošení těsných klobouků či kšiltovek jen kvůli módnímu trendu – používejte je pouze na ochranu před sluncem.

Zdroje: linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0022202X15526559, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551307/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat