S pozitivy a negativy botoxu se seznamte předem

Vyhlazuje stávající vrásky a preventivně působí proti vzniku těch nových. Také je schválen pro léčbu chronických migrén. To je botox, který má ovšem i znepokojující negativa.

Příchod botoxu způsobil v „anti-aging“ průmyslu hotovou revoluci. V současné době je spolu s injekčními výplněmi kyselinou hyaluronovou nejběžnějším kosmetickým zákrokem, jehož popularita za posledních několik let vzrostla o 459 procent (1). Volání po mladistvém vzhledu se opravdu ozývá stále hlasitěji!

Chvilka nepohodlí za to stojí!

Celé to vypadá strašně jednoduše. Když pečující kosmetika nezabírá a žádný převratný efekt nepřináší ani zdravý životní styl a vyvážená strava, stačí „vydržet“ pár injekcí do obličeje a člověk rázem omládne jako mávnutím kouzelného proutku. Ano, něco to samozřejmě stojí, ale ten výsledek! „Obvykle říkám svým pacientům, že rozdíl rozpoznají během prvního týdne, maximální efekt se zpravidla dostavuje po 14 dnech,“ popisuje americká dermatoložka Noreen Galaria, která má s touto procedurou bohaté zkušenosti (2). Co dalšího k popularitě botoxu hodně přispívá?

Prevence posvěcená vědou

Spolu s vyhlazením stávajících vrásek se tímto způsobem dá zabránit i tvorbě těch nových. To vysvětluje, proč se lidem, kteří s injekcemi botulotoxinu začnou v dřívějším věku, dramaticky zpomalí progres kožních prohlubní (3). Také je méně často bolí hlava. „Botox byl schválen pro léčbu chronických migrén, neboť je prokázáno, že snižuje jejich frekvenci i závažnost. Při důsledném a vytrvalém používání zde můžete najít úlevu,“ překvapuje americká specialistka plastické chirurgie Kimberly Lee. A když už jsme u těch opakovaných aplikací, pojďme pomalu přejít k negativům tohoto omlazení.

Jedna návštěva nestačí

Nic nevydrží věčně, bohužel. Platí to i tady, proto je třeba sezení v salonu pravidelně opakovat, neboť působnost botoxu se po třech až šesti měsících vytratí. Abyste si ho udrželi, možná zjistíte, že s každou další návštěvou budete potřebovat vyšší a dávky. „Ačkoli se to objevuje velmi zřídka, při dlouhodobém užívání se u některých jedinců může vyvinout tolerance k botoxu, takže jsou vůči jeho účinkům odolní,“ upozorňuje americká certifikovaná dermatoložka Blair Murphy. Předpokládá se, že je to způsobeno vývojem neutralizačních protilátek v těle, které botox deaktivují a zabraňují mu fungovat (4). Na závěr je třeba připomenout i poznatky jisté studie (5), které naznačují, že tyto injekce mění aktivitu mozku spojenou s emocemi.

Zdroje: (1) www.plasticsurgery.org/documents/News/Statistics/2020/plastic-surgery-statistics-full-report-2020.pdf, (2) www.realsimple.com/long-term-effects-of-botox-7551038, (3) www.doctorbinder.com/pdf/Academic/twinsbotoxpaper.pdf, (4) www.dovepress.com/neutralizing-antibodies-to-botulinum-neurotoxin-type-a-in-aesthetic-me-peer-reviewed-fulltext-article-CCID, (5) www.nature.com/articles/s41598-023-29280-x?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PBOK_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100093539&CJEVENT=3e2b67bd0d1d11ef832502cb0a18ba73






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat