7 nejhloupějších důvodů, proč s ním zůstat

Proč zůstáváte ve vztahu se svým partnerem? Protože je to muž vašeho života, milujete se, činí vás šťastnou a nedokážete si život představit s někým jiným? Pak je vše v nejlepším pořádku. Pokud se ale vaše odpověď shoduje s některou z následujícího seznamu, zamyslete se nad budoucností…

Spousta lidí zůstává v dlouhodobém vztahu z důvodů, o nichž si mysleli, že by je nikdy nedokázali „strávit“. Jaké jsou ty nejnešťastnější pohnutky pro setrvání s partnerem či partnerkou?

1.    Jsem s ní/ním, abych s někým byl/a.

Strach ze samoty je jedním z nejčastějších špatných důvodů, proč lidé zůstávají ve vztahu. Představa, že by byli single, je děsí. Ovšem často se stává, že tak nakonec skončí právě proto, že s partnerem/partnerkou zůstávali z tohoto důvodu.

2.    Jsem s ní/ním kvůli přátelům.

Tohle je taková podkategorie prvního bodu – někteří lidé se snaží být jako své okolí a nechtějí být jedinými single v okruhu svých zadaných přátel. Přišli by o spoustu aktivit, navíc by se trápili tím, že „všichni přece někoho mají, tak proč ne já?“. Bohužel, taková motivace pro vztah často nemá dlouhé trvání…

3.    Jsem s ní/ním, abych utekl/a svým problémům.

Hodně lidí, kteří například neměli lehké dětství, utíká do vztahů, protože jim to dodává pocit bezpečí, který tak postrádali, a možnost zapomnění. Podobně je tomu i u vztahů, které člověk naváže bezprostředně po rozpadu předchozího partnerství – „najednou je život plný smutku a tak beze smyslu, rychle si najít někoho dalšího, abych to nemusel/a řešit“. Ano, takové vztahy mohou nějakou dobu dobře fungovat, jsou často velmi vášnivé, ale také se poměrně brzy rozpadají.

4.    Jsem s ní/ním, protože už mám věk na to, abych se usadil/a.

Jak člověk překročí určitou věkovou hranici, změní se spousta lidí v jeho okolí (a nejsou to jen babičky, maminky či tetičky z venkova, často i přátelé, kteří již založili rodinu) ve stíhačky, jež ho bombardují jedinou otázkou: „Tak kdy už se taky konečně usadíš/založíš rodinu/oženíš se/vdáš se?“ A mnoho lidí tlaku podlehne. Jenže vztahům a citům se nedá poroučet. Skončit oddaný s někým, koho si nevážíte a jste s ním jen proto, že je „přijatelný/á pro založení rodiny“, vám může v budoucnu přinést nejedno zklamání (a potažmo i případným dětem, kvůli nimž jste se vlastně nahonem usadili).

5.    Jsem s ní/ním, protože potřebuji zaopatření.

A myslíme hlavně materiální oporu. Ano, i takové vztahy jsou docela časté. Spousta lidí, především tedy žen a dívek, hledají ve vztahu kromě podpory citové i materiální zaopatření, jemuž často podřídí další své nároky (respektive je odsune někam do pozadí). Samozřejmě to může fungovat, ovšem jen do té doby, než člověk zjistí, že peníze opravdu nejsou všechno a že mu v životě chybějí například city.

6.    Jsem s ní/ním kvůli sexu.

Fyzická přitažlivost dokáže s člověkem pěkně zacloumat. A nezřídka překryje (alespoň zpočátku) skutečnost, že se k sobě partneři vlastně v ostatních ohledech naprosto nehodí. Nevýhodou takového vztahu je, že po nějakém čase nutně přijde vystřízlivění (to až si s námi přestanou tolik zahrávat hormony) a často i rozchod.

7.    Jsem s ní/ním ze soucitu.

Možná byste se divili, ale soucit nebo lítost jsou poměrně častými důvody, proč někdo s někým zůstává ve vztahu. „On/ona má teď složité období, teď se s ním/ní přece nemůžu rozejít.“ – nepřipomíná vám to něco? Umělé prodlužování vztahu ovšem nakonec neprospívá ani jedné straně. Samostatnou kategorií pak jsou případy, kdy jeden z partnerů druhého citově vydírá („jestli se se mnou rozejdeš, tak si něco udělám“). Takové vztahy zkrátka nemohou dopadnout dobře…
TIP Bety: Máte problémy se sebevědomím? Nevíte si rady s partnerem? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat