Práce na směny vážně poškozuje srdce

07.12.2016 | Finance

Jediná noc s nedostatečným spánkem nutí srdce následující den pracovat o deset procent usilovněji, což ho poškozuje a oslabuje. Opakovaná spánková deprivace má zhoubné následky a vede k vážnému poškození oběhové soustavy. Nejhůře jsou na tom lidé pracující na nočních směnách a také zaměstnanci v povoláních, která vyžadují celodenní směnu.

Mezi nimi především lékaři, hasiči či zdravotníci z pohotovostí.

„Poprvé jsme v naší studii dokázali, že krátkodobá spánková deprivace v kontextu čtyřiadvacetihodinové směny může vést k výraznému zvýšení srdečních stahů, talku krve a srdečního tepu,“ tvrdí doktor Daniel Kütting z Univerzity v Bonnu.

Srdce po spánkové deprivaci vykazuje známky silné zátěže. Jako by muselo pracovat o deset procent usilovněji na zajištění základních oběhových funkcí. Navíc v krvi lidí bdělých čtyřiadvacet hodin vkuse vzroste hladina stimulačního hormonu štítné žlázy a kortizolu, které působí zhoubně na buňky a tkáně.

„Práce na dlouhé úvazky či práce ve více než jednom zaměstnání může mít zhoubný vliv na zdraví jedince a vážně poškozovat jeho srdce,“ varuje doktor Kütting.

Nejen směny, ale i přesčasy

Ovšem bylo by chybou domnívat se, že pokud nepracujete na směny, žádné zdravotní riziko vám nehrozí. Jestliže totiž v práci trávíte víc než 9 hodin denně, zaděláváte si také na vážné potíže.

Vědci z Ohia sledovali 7,5 tisíce osob po dobu dvaatřiceti let. A prokázali, že přesčasy a dlouhé pracovní dny výrazně zvyšují riziko onemocnění srdce, rakoviny (kromě rakoviny kůže), artritidy, astmatu a diabetu. U žen pak bylo riziko vyšší než u mužů.

„Lidé, kteří si zvyknou pracovat dlouho a pracují tak mnoho let, dokonce celá desetiletí, jsou opravdu náchylní onemocnět mnohem častěji chronickými a potenciálně smrtelnými chorobami později v životě. Je to patrné u mužů, ale ohromně viditelné u žen,“ tvrdí profesor Allard Dembe z Ohio State University, podle něhož jsou na tom svobodné matky úplně nejhůře. Pracovní týden dlouhý šedesát hodin zvýší u žen riziko onemocnění srdce a cév, nekožních typů rakoviny a diabetu trojnásobně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat