Na nespolehlivé nájemníky povolejte profesionály

25.05.2021 | Finance

Investice do realit je bezpochyby jednou z nejlepších životních investic s minimálním rizikem a relativně vysokou návratností vložených prostředků. Bezpracná renta však není automatická. Stačí se porozhlédnout na internetu a přečíst si reálné zkušenosti pronajímatelů – dozvíte se, že sen o příjemném výdělku může vzít rychle zasvé a místo něj nastoupí nepříjemné vystřízlivění. Na co si dát pozor, abyste patřili k těm úspěšným a z vlastněné nemovitosti se nestala černá díra na peníze?

Spolehlivý nájemník nad zlato

Úspěšnost investice nezáleží jen na vás a na tom, jak se budete o nemovitost starat. Velká část také záleží na nepředvídatelném lidském faktoru, kterým jsou nájemníci. „Nebudete-li dostatečně obezřetní, může se stát, že si do bytu nastěhujete chronického neplatiče. České právo, resp. občanský zákoník, který vztah pronajímatele a nájemce upravuje, je bohužel výrazně stavěný na ochranu a ve prospěch nájemců. V lepším případě může trvat týdny až měsíce, než ho z bytu vystěhujete. Celou tu dobu budete navíc přicházet o zisk z nájemného, a pokud vybrané nájemné používáte na splátku hypotéky, pak se můžete dostat i do finančních potíží,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International, která se zabývá nákupem, prodejem i správou nemovitostí.

Pro ty, kteří chtějí mít garantovaný měsíční příjem z pronájmu, je určená služba Garantovaný nájem. „Služba je ideální pro majitele, kteří si byt koupili na hypotéku a nechtějí se dostat do problémů, když zrovna není obsazen nájemníkem nebo nájemník neplatí. Každého nájemníka prověřujeme v registru dlužníků. Má-li byť jeden záznam, nájemní smlouvu s ním neuzavřeme. Používáme lety praxe prověřené smlouvy, které nám umožní efektivně se zbavit neplatících nájemníků. Pravidelné nájemné klientovi garantujeme, i když nájemník neplatí či je nemovitost neobsazena,“ vysvětluje David Novotný.

Ani obsazenost nemusí být problém, pokud máte k ruce odborníka. „Na rozdíl od realitních kanceláří se nespoléháme jen na realitní inzerci. Kromě významných realitních portálů získáváme nájemníky díky dlouhodobé spolupráci s mezinárodními společnostmi, školami a cílenému marketingu v místě nemovitosti. V průměru nájemníka zajistíme do dvou týdnů od počátku hledání,“ vysvětluje David Novotný.

Dobrý nájemník není jen spolehlivý, ale také dlouhodobý

Pamatujte, že každá výměna nájemníka vás stojí čas i peníze. S každou změnou vás čeká úklid bytu, opravy, malování a také nová inzerce, neustále vyzvánějící telefon, domluva prohlídek a výběr nového nájemníka. Čím déle tedy nájemník zůstane, tím stabilnější a větší výnos. Odborníci doporučují neuzavírat smlouvu na dobu neurčitou – z té je o poznání těžší se vyvázat. Lepší je uzavřít ji na jeden rok a jednou za rok ji prodloužit, pokud budou obě strany spokojené.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat