Deprese po sexu: Proč jsou některé ženy po sexu smutné?

Jste v depresi? Máte chuť se pomilovat s partnerem, abyste se cítila lépe? Pak věřte, že takový sex vám přinese maximální uspokojení! Ovšem jen na pár minut…

Milování zpravidla patří mezi činnosti krásné, povzbuzující, někdy vysilující, ale rozhodně ne depresivní. Nebo tedy aspoň takhle to má veřejnost zakořeněna na základě „běžných norem“. Nikdo by proto nečekal, že existují ženy, které mají po milování splín, jsou nešťastné – ba přímo ve stavu deprese, nazývaného postkoitální dysforie! Podle jednoho z posledních výzkumů Školy psychologie a poradenství při australské Queensland Univerzity of Technology vyplývá, že takovým stavem prochází jedna ze tří dam (a to jich byly testovány celé dvě stovky).

10 % žen má po sexu chmury

Robert Schweitzer, jeden z realizátorů výzkumu, prohlásil, že některé ženy tyto „nálady“ zažívají často. „Zatím 32,9 procenta žen uvedlo, že prožilo aspoň chvíli během svého sexuálního života příznaky postkoitální dysforie. Ještě překvapivější bylo, že 10 % žen trpí těmito příznaky častěji, nebo dokonce ve většině případů,“ objasňuje tento profesor a výzkumník.

V čem je problém?

Kdo by hledal příčinu v partnerovi, hledal by marně. Výzkumníci i psychologové se přiklánějí k tomu, že člověk, který má všeobecně sklony k depresivnímu chování, nebo zrovna neprochází „růžovým“ obdobím svého života, je podrážděný a nesvůj, může podlehnout stavu, kdy mu fyzická nebo psychická blízkost milence může přijít až k pláči. Roli v takovém chování mohou sehrát i genetické faktory či předchozí špatné zkušenosti (například sexuální zneužívání).

NEPŘEHLÉDNĚTE: Sex versus milování. Na co si muži potrpí?

Smutek a žal rovná se lepší milování?

Naproti tomu je až skoro k nevíře, že právě ženy v depresi si sex mohou oproti svým „vyklidněným“ kolegyním více užít! O tom pojednává další studie, taktéž z Austrálie. Podle jejích výsledků jsou nešťastné ženy v posteli až o třetinu aktivnější! Jak to? Klinická psycholožka doktorka Sabura Allen to vysvětluje následovně. "Když je žena v depresi, velmi snadno podlehne dojmu, že na ní nikomu nezáleží a že je, zejména ve vztahu, značně nedoceněna. Sexuální styk jí však tuto paranoiu pomáhá překonat. Při něm je depresivní stav nahrazen potěšením z blízkosti druhé osoby, jejíž pozornost ženě znovu navrací ztracenou sebedůvěru."

Honba za uspokojením? Vysilující!

Zkrátka taková žena hledá partnerovu náruč, aby se cítila lépe. Proto se vůči svému milenci snaží být vstřícnější, neboť touží po určitém druhu uspokojení. Jenže má to háček! Jelikož je problém zakořeněn někde hluboko v mysli takové dotyčné, rozhodně jí nestačí jedno takové dobrodružství, po kterém se navíc chtě nechtě opět dostaví smutek. Ona chce být pořád veselá a šťastná, a tak vyhledává další a další sexuální dobrodružství, zpravidla nepohrdne úletem na jednu noc a rozhodně se nebrání experimentům – jenom když nebude sama. A to není řešení!

Jestli tedy i vy patříte k oněm deseti procentům žen, které podléhají stavům smutku po milování s partnerem, nebo si uvědomujete, že sex je pro vás pouhým prostředkem k tomu, jak se pouze na chvíli cítit lépe, máte problém, se kterým vám pomůže pouze psycholog nebo sexuolog. Chvilková rozkoš za pozdější stavy deprese rozhodně nestojí. Sex má přinášet potěšení a radost – sám o sobě. Není náhražkou ani řešením psychických problémů. Takže si položte otázku: Co pro mě vlastně milování znamená? Jak se po něm cítím a proč se vlastně se svým partnerem miluji?
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Nevíte, jak získat toho pravého? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat