Největší zabijáci milostné touhy: Rozpoznejte je včas!

30.09.2011 | Sex a vztahy

Kdo z nás by netoužil po spokojeném a krásném milostném životě? A přesto existuje stále rostoucí počet lidí, kterým navzdory životu v dlouhodobém vztahu harmonický sexuální život chybí. Co patří mezi jeho nejčastější překážky?

Milování přináší člověku nejen potěšení, ale – jak dokazují četné vědecké studie – i celou řadu prokazatelných zdravotních výhod. Lidé se spokojeným a pravidelným sexuálním životem žijí déle, existuje u nich nižší pravděpodobnost výskytu kardiovaskulárních chorob, lépe jim funguje imunitní systém, lépe zvládají chronickou bolest a nevyskytuje se u nich tak často deprese.

Pokud vám to v oblasti sexu s partnerem příliš neklape, zamyslete se, zda za tím nestojí některý z následujících problémů.

1.    Nespokojenost ve vztahu

Pokud vám to ve vztahu „skřípe“, zákonitě se musí tato situace odrazit i v milostném životě. Jen málokdo se totiž umí odpoutat od problémů v partnerství a striktně oddělit emocionální a fyzickou stránku (mimochodem, není pravda, že jen ženy potřebují být k partnerovi citově vázány, aby si mohly milování opravdu užít). Dlouhodobá nespokojenost ve vztahu se musí zákonitě podepsat na sníženém libidu partnerů. Pokud neodstraníte partnerské problémy, na harmonický a oboustranně uspokojivý milostný život zapomeňte. (NEPŘEHLÉDNĚTE: Co dělat, když vás milování s partnerem omrzí?)

2.    Stres, nedostatek spánku

Ať už nám milování přináší jakékoli potěšení, je to přeci jen fyzická aktivita vyžadující určitou míru energie. A té v dnešní uspěchané a vysoce stresující době, jak se zdá, není příliš nazbyt. Pokud je člověk nevyspalý a zavalený prací, může se stát, že se pro něj sex stane další vyčerpávající položkou na seznamu věcí, které se od něho očekávají. Dokonce i lidé, jejichž libido stresem nijak neutrpí, často nenajdou kvůli únavě na milování dostatek fyzických sil. Vzhledem k tomu, že stresu se dnes nejspíš nevyhne nikdo z nás, je třeba naučit se efektivně relaxovat.

3.    Nespokojenost s vlastním tělem, obezita

To, že obezita může mít obecně za následek snížení libida a u mužů navíc i problémy s erekcí, není nic nového. Má však ještě jeden aspekt, který může velmi negativně ovlivnit milostný život. Pokud nejsme spokojeni s vlastním tělem a nemáme dostatek sebevědomí (což je problém většiny obézních) vnímáme své tělo jako cosi, co by raději mělo zůstat skryto, a nevěříme, že je někdo jiný mohl mít rád, když je nemáme rádi ani my sami. Někteří lidé se v důsledku takových představ sexu dokonce vyhýbají. (NEPŘEHLÉDNĚTE: Žena snů? Má mít tyto 3 vlastnosti)

Zkreslený obraz o svém těle však nemají pouze lidé s nadváhou, ale i ti, u nichž bychom to nečekali. Mnoho mužů má komplexy kvůli velikosti svého penisu, ženy velmi často nejsou spokojeny s velikostí prsou. Je třeba mít na paměti, že touha začíná především v našem mozku, a tak dokud se nezačneme mít rádi takoví, jací skutečně jsme, milování si nejspíš pořádně neužijeme.

4.    Nemoci a léky

Erektilní dysfunkce u mužů nebo hormonální nerovnováha u žen (a mnoho dalších nemocí včetně psychických) může znamenat snížení libida. Většinou jde však o problémy, které vám pomůže vyřešit lékař.

Na intenzitu naší touhy či prožitků však mohou mít vliv i některé léky, k nimž patří například některá antidepresiva, antihistaminika, léky na vysoký krevní tlak, hormonální antikoncepce, chemoterapeutika a další. Pokud máte podezření, že za snížením vašeho libida stojí právě léčiva, je na místě opět konzultace s lékařem, který vám může případně předepsat jejich alternativu.

5.    Alkohol, drogy

Ačkoli má alkohol pověst bořiče zábran a záruky skvělé nálady, pokud to přeženete, docílíte pravého opaku. Tedy zábrany mít nejspíše nebudete, zato vaše tělo nebude schopné na milování uspokojivě odpovídat, případně jej nebude schopné vůbec iniciovat. A to samé platí samozřejmě i o drogách. Navíc tyhle omamné látky nepůsobí negativně pouze na vaše libido – opilý/á či zdrogovaný/á partner/ka není nic sexy…
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Nevíte, jak získat toho pravého? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat