Můj vztah nestojí za nic, ale aspoň nejsem sama

Nedokážu být sama! Je hrozné nemít partnera! Cítím se jako tělo bez duše. Zavolám Mirkovi a Milanovi. A pak taky Robertovi. Jeden z nich mě přece musí chtít! Je tohle posedlost partnerstvím - fobie ze samoty? Ano!

Slečna Markéta, která nedávno oslavila své třicáté narozeniny, žije následujícím způsobem: Když má pocit, že se momentální partnerství blíží ke konci, začne se ihned poohlížet jinde. Shání kontakty na bývalé milence, kteří o ní neslyšeli třeba pár let, ptá se svých známých, zda neznají nějakého nezadaného chlapíka, jež by s ní nemohl navázat vztah.

Proč to dělá? Proč chce ihned skočit z náruče do náruče? Prý má strach, že zůstane sama, a musí mít nějaké své „jistoty“. V překladu to znamená neschopnost žití sama se sebou, se svými myšlenkami a neúspěchy. (Čtěte také: Vrže vám při milování postel? Zasmějte se, ale nepřestávejte!)

„Minulý měsíc jsem se rozešla s Pepou. Já vím, že bych neměla, ale ještě ten den jsem vzala telefon a zavolala Jakubovi, se kterým jsem chodila ještě před ním,“ vypráví poněkud zarmouceně. „Zvala jsem ho na kafe a byla hrozně milá. Dala bych všechno za to, když by se mnou někam šel. Bohužel mi oznámil, že někoho má. Složila jsem se, protože si nedokážu představit noci o samotě. Tak jsem začala chodit s Alešem – sousedem.“ Aby trochu ospravedlnila svá slova, tak po chvíli dodává: „Já prostě nemůžu být bez partnera, chápete to?“

Závislost na kontaktu

Z vyprávění jednoznačně vyplývá, že Markéta pochybuje o vlastní hodnotě a navazuje pofiderní vztahy kvůli své nevyrovnanosti a potřebě někoho mít po svém boku – ať je to kdokoliv. Důvodem může být snaha zamaskovat nějaké obtíže či touha po zvednutí sebevědomí, jež utrpělo šrámy po posledním partnerském neúspěchu. A že takových lidí, vyznávajících podobný styl života, je! Vůbec se nemusí jednat o osoby s nízkou inteligencí! Každý z nás má svého kostlivce ve skříni. Příběh, na který neradi vzpomínáme, trauma, jež se probudí, když to nejméně čekáme. Pak je snaha o rychlé nalezení partnera něco jako první pomocí – náplast na bolístku.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!

Jak přežít krizi

Ti, kteří si svůj problém uvědomí a navštíví psychologickou ordinaci, jakou radu dostanou? Ve slabých chvilkách se něčím zaměstnejte, slečno, paní nebo pane! Kritická doba, kdy vás ovládá chuť vytáčet nějaké telefonní číslo a něco dalšího si začínat, se dá překonat vypracováním plánu. Prostě při nudě, osamělosti a pocitech, že život nestojí za nic, sáhněte do záchranného seznamu. Ten může být založen třeba na telefonátu kamarádky, která vám chvilkovou slabost rozmluví, na bylinkové koupeli, meditaci či cvičení – čemkoli, co odvede pozornost od potřeby vrhat se někomu do náruče. Při aktivitách totiž není bolest tak silná a člověk má šanci nakročit si směrem k novému životu a dojít k pochopení, že z něj nemusí mít strach.

Z druhé strany vzato je velmi příjemné, když o nás projeví někdo zájem, ale zjištění, že dotyčný hledá pouze místo, kam by se vrtnul, aby se schoval sám před sebou, je něco jako velká lež a nastražená past. Vztah založený na posedlosti podporováním stejně nemůže být šťastný. Kdo totiž očekává nemožné, stejně nebude nikdy spokojen…(Čtěte také: 6 situací, které zvyšují riziko nevěry)

Proto, pokud i vy sama „lepíte“ vztahy na objednání a považujete za nejhorší být sama, pouvažujte, zda nenavštívit psychologickou poradnu nebo kouče partnerských vztahů, který objeví, jaké bloky vás k náhlým a pro vás utěšujícím partnerstvím vedou. Možná se nad důvody opravdu budete divit!

Znáte někoho, kdo vyloženě „neumí“ být sám? Myslíte si, že je v porozchodovém období normální vyhledávat kontakty na své bývalé lásky? Napište nám to pod článek!
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat