Největší šanci na početí mají páry, které se milují v půl osmé ráno

27.07.2018 | Sex a vztahy

Střídání světlé části dne a noci ovlivňuje biorytmy v lidském těle. Při nich cyklicky kolísají některé hormony v těle. A týká se to také pohlavních hormonů, které ovlivňují produkci spermií a vajíček. Podle švýcarských vědců je muž nejplodnější v půl osmé ráno, a pokud v tu dobu dvojice zkouší počít dítě, má nejvyšší šanci uspět.

Vědci z Curyšské univerzity zjistili, že sperma má vlastní vnitřní hodiny a jeho kvalita, potence a další vlastnosti se mění ve čtyřiadvacetihodinových rytmech. Nejplodnější jsou pohlavní buňky muže v půl osmé ráno.

Ze studie také vyplývá, že spermie mají nejnormálnější velikost a tvar právě v letních měsících. Takže ideální pro početí je na konci června v půl osmé ráno.

„Kvalita mužského semene se liší jak v průběhu dne, tak v průběhu roku. Odebírání semene brzy ráno, kdy je kvalita nejvyšší, může zlepšit šanci na úspěch při umělém oplození. Ale také soulož v půl osmé ráno může zvýšit šanci na přirozené početí,“ tvrdí doktorka Brigitte Leeners z Curyšské univerzity.

Její tým prokázal, že v půl osmé ráno odebrané sperma mělo nejvyšší koncentraci zdravých spermií, ale také nejvyšší celkovou koncentraci spermií a nejvíce spermií s normálním tvarem a velikostí. A v rámci ročních cyklů roste kvalita spermatu na jaře, v časném létě je nejvyšší a pak poklesá.

Pánům také tikají?

Muži sice tvoří spermie po celý život do posledního dechu, ale neznamená to, že jsou po celý život stejně plodní. Tikají jim biologické hodiny stejně jako ženám a po čtyřicítce se jejich plodnost výrazně snižuje. A i když potomky zplodí, předávají jim vadné geny a zhoršují jejich zdraví. Embrya vzniklá ze spermií starých mužů navíc rostou pomaleji.

Podle vědců z Bostonu embrya vzniklá ze spermií mužů starších padesáti let rostou o pětatřicet procent pomaleji kvůli genetickým vadám v DNA spermie.

Zatímco úspěch v oplodnění u mužů mladších třiceti let je dnes 87,7 procenta, u mužů starších padesáti let jen šestačtyřicet procent.

„Tyto studie jasně dokazují, že muži stejně jako ženy mají potíže s početím potomka ve vyšším věku. Starší muži a jejich partnerky by měli dobře znát rizika špatného výsledku takového těhotenství a možných neurologických vývojových vad dítěte,“ tvrdí profesor Peter Schlegel z Americké společnosti pro reprodukční medicínu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat