Sex vedle spícího dítěte není zvrhlost

30.09.2023 | Sex a vztahy

Hodně párů se miluje i v případě, že se v místnosti nachází jejich spící potomek. Jiní rodiče se k celé věci staví jako k ohrožování mravní výchovy a snad i zneužívání. A co si o tom myslí psychologové?

Dítě v ložnici

Oddávat se milování, když se v místnosti nachází malé dítě, je standardní ve většině rodin. Zhruba do tří let věku nehrozí, že by dítě v případě probuzení pochopilo, co se děje a rozhodně si neodnesou do budoucna žádné trauma. Jsou však tací, kteří se svým milostným hrátkám oddávají i za přítomnosti starších dětí. Tento moment však dělí rodiče na dva tábory. Jedni tvrdí, že je to v pořádku, druzí, že to hraničí se zneužíváním.

„Kamarádka se mi svěřila, že se se svým partnerem miluje ve stejném pokoji, kde spí i jejich šestiletý syn. Nepřijde jí na tom nic divného. Mně se ale taková věc skutečně hnusí. Podle mě to nemůže přinést nic dobrého,“ svěřuje se maminka Ivana (35).

„My spíme s oběma dětmi ve stejné ložnici už od jejich narození. S partnerem máme sex několikrát týdně, ale snažíme se být tišší, abychom je nevzbudili. Máme malý byt, tak co máme dělat?“ vysvětluje Veronika (27).

Co na to odborníci?

U starších dětí hrozí především vyvolání strachu z něčeho, co jim dosud bylo neznámé, a u rodičů se s takovým chováním nesetkaly. Často si takové situace spojují s násilím a tehdy může vzniknout problém. Ze strachu z možného opakování se o tom, co viděly, před rodiči nezmíní a celý zážitek může mít negativní dopad na jejich psychický stav. Skutečnost, že k takovému závěru dojde, je ale naprosto minimální.

Většina psychologů se shoduje, že pokud nejsou rodiče hluční a celý akt probíhá s ohledem na přítomnost spoluspáče, nejedná se o nic nekalého. Rozhodně je lepší oddávat se tichému milování, než se o sex ochuzovat, a riskovat tak svůj vztah s partnerem.

Na druhou stranu, pokud se vaše dítě uprostřed vašeho počínání probudí, může vás vyrušit i tehdy, kdy má pokoj vlastní a prostě se rozhodne přijít do vaší ložnice. Jestliže někdy k takové situaci dojde a dítě bude zvědavé, co se děje, snažte se mu situaci v klidu vysvětlit, samozřejmě s přihlédnutím k věku. Nemějte ale strach, že byste mu snad mohli nějak ublížit. Takové situace jsou naprosto normální.

Zdroj: názor Ivany, názor Veroniky, www.thenewsminute.com/article/it-okay-parents-have-sex-when-their-children-are-sleeping-same-room-40492, www.parents.com/parenting/relationships/sex-and-marriage-after-baby/is-it-bad-to-have-sex-with-your-baby-in-the/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat