Potraviny pro zdravý klín

O svoji pleť se dokonale staráte. Děláte totéž i pro svůj klín? Pokud ne, zahrňte do svého jídelníčku citron nebo sóju. Vaše vagína vám poděkuje!

Vaginální zdraví je důležitým aspektem života každé ženy, a to už jen proto, že se mnoho příslušnic něžného pohlaví v určitém okamžiku života potýká s nějakým choulostivým problémem. Kvasinky a bakteriální infekce, infekce močových cest, nadměrný výtok nebo vaginální suchost mohou způsobit diskomfort a bolest.

I když některé faktory, jako jsou třeba hormonální změny, endometrióza, psychologické problémy či hygienické přípravky, mají na vaginální zdraví vliv, měla by každá žena vědět, co jíst, aby odvrátila riziko infekce. Které potraviny jsou ty nejlepší?

Řecký jogurt

Řecký jogurt obsahuje živé a aktivní kultury (bakterie Lactobacillus), které zabraňují vtažení nežádoucích organismů do vagíny. Tito pomocníci zároveň produkují chemikálie, kupříkladu kyselinu mléčnou, jež inaktivuje nebo ničí nezvané návštěvníky. Ač řecký jogurt působí poměrně nenápadně, udržuje zdravé hodnoty pH v těle a podle vědců, jejichž studii uveřejnil odborný časopis Archives of Gynecology and Obstetrics, hraje klíčovou roli v prevenci bakteriální vaginózy, kvasinkové vaginitidy a pohlavně přenosných chorob. Jezte jeden až dva šálky této dobroty denně. Nebo aspoň jiná probiotika, jako jsou miso, kimchi, zelí a kefír.

Citron

I citrony podporují ženské zdraví, protože jejich kyselá povaha pomáhá udržovat zdravou hladinu pH vagíny. Antioxidanty v nich obsažené zároveň chrání buňky před poškozením volnými radikály. Z těchto důvodů pijte citronovou vodu jednou nebo dvakrát denně. (Lze ji samozřejmě smíchat s vodou a medem.)

Brusinky

Brusinková šťáva je skvělá nejen při léčbě zánětu močového měchýře! Stejně jako citron vyrovnává pH ve vagíně a její kyselé vlastnosti pomáhají bojovat proti bakteriím, které způsobují záněty, infekce a další problémy. Chcete-li těžit z jejích výhod, vychutnejte si jednou denně sklenici neslazené organické brusinkové šťávy.

Česnek

Česnek, král všech koření? V tomhle případě určitě. Česnek vyniká antimikrobiálními a protiplísňovými vlastnosti, jež předcházejí vaginálním problémům, jako je svědění, pálení, zápach, vaginální výtok a dokonce i zánět močového měchýře. Jelikož zároveň posiluje imunitní systém, těžko byste hledali lepšího parťáka do nepohody. Stačí konzumovat dva až tři syrové stroužky denně. Dáte to?

Edamame

Edamame jsou mladé sójové boby, jež představují bohatý zdroj bílkovin, minerálů a vlákniny. V kuchyni se dají upravit na mnoho způsobů. Fytoestrogeny v tomto sójovém produktu podporují lubrikaci vagíny, což je velmi důležité pro zabránění suchosti, svědění a dalším problémům. Edamame jsou také domovem pro omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a několik vitaminů a minerálů, které pomáhají tělu vyrovnat se s předmenstruačními i menopauzálními příznaky.

Je tedy dost výhodné denně přijímat aspoň ½ šálku organických, mladých sójových bobů. Nemůžete-li je sehnat, zahrňte do svého jídelníčku tofu či sójové mléko. Skvělá jsou i lněná a dýňová semena, avokádo nebo sladké brambory.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat