Sexuální harašení na pracovišti: Odhalená ženská kůže působí na muže jako lepidlo!

Léto miluje každý. Již od jara se mnohé dámy těší, až vymění kabáty za šaty a sukně. Jenže právě tohle je kamenem úrazu. Odhalená ženská kůže působí na muže jako lepidlo! Ani v práci nedají se sexuálním obtěžováním pokoj, potvrdila britská studie.

Počasí si s námi o letošních prázdninách tak trochu hraje. Chvíli prší jako závod, pár dní na to je zima jako na podzim, najednou se zničehožnic oteplí a kvůli neskutečným vedrům padají za letu i mouchy. Co v takovém počasí na sebe? Na zahradu stačí plavky, jenže v čem vyrazit do práce? Podle některých nejradši rolák i v nesnesitelném horku! Odhalená kůže totiž přitahuje nechtěnou pozornost mužů, kteří se nezdráhají mít oplzlé narážky. Stalo se vám to taky? A jak se vlastně vyznačuje sexuální harašení?

Léto nahrává uvolněným mravům

Jedna z posledních britských studií ukázala, že velké procento žen se na léto netěší z jednoho prostého důvodu: sexuálního obtěžování na pracovišti. Jak to řeší? Místo šatů a tílek si oblékají neforemná a volnější trička, která patří k těm méně nápadným, co je v jejich šatníku k mání. Kdejaký kolega či dokonce nadřízený totiž neváhá otevřeně a nevybíravě či nevhodně komentovat garderobu svých spolupracovnic, v horším případě ke slovním narážkám přidá i nějaký ten dotyk. Málo pravděpodobné? Nikoli!

Každý den do práce s nechutí

Britové na základě výpovědí 3 400 žen poukazují na to, že zhruba polovina z nich je v běžném denním životě diskriminována a že každá druhá zaměstnankyně zažila více či méně nápadnou formu obtěžování včetně sexistických poznámek a šovinistických vtipů na adresu žen. 1 200 dam z celkového počtu dotázaných se stalo terčem sexuálního harašení, jedna z deseti přiznala, že se cítila velmi nepříjemně poté, co se jí kolega či nadřízený fyzicky dotkl na důvěrnějším místě (stehno, zadek). 27 % žen dokonce spolupracovník políbil, nebo se o to aspoň pokusil, a to i přes důrazně odmítavé gesto. 

Překročení etických hranic není výjimkou

Že o obtěžování slýcháváte jenom z televize? Pak máte štěstí! Podle dosavadních průzkumů až 72 % mužů sex s kolegyněmi vyhledává, téměř každý někdy podlehl minimálně flirtování, které v některých případech překročilo pracovní vztahy. To by se však podle odborníků stávat nemělo. Vzájemné „soužití“ v zaměstnání (ano, tak se to dá nazvat, jestli sexuálním nabídkám podlehnete) je zkouškou pro psychiku, i když se z počátku může zdát, že nový impuls, jiskra a vášeň přejí novému vztahu. (Ať už si to myslí aktér nebo jeho vyvolený protějšek.)

Co je v domě, není pro vás

Proto psychologové radí, aby v obou případech, kdy dochází k sexuálnímu sbližování na pracovišti, došlo ke změně zaměstnání: z preventivních důvodů. Určitě si tak nenechte nevyžádanou náklonnost ze strany kolegy líbit, a ani nevyhledávejte milence v řadách svých spolupracovníků. Obě varianty většinou nevěstí nic dobrého. To si radši najděte partnera z úplně jiné firmy a na flirt a sex na pracovišti si pouze zahrajte v rámci milostného osvěžení. Chlípníkovi naopak udělte stopku a důrazně ho upozorněte, že jeho chování nebudete trpět. Mine-li se to účinkem, kontaktujte jeho nadřízeného nebo zvažte odchod z firmy. Za ten stres to přece nestojí, nebo snad ano?

A co vy, máte zkušenosti s obtěžováním ze strany kolegy nebo nadřízeného?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat