Jak často mít sex. A kdy je ho zoufale málo?

„Máme sex jednou za měsíc,“ říká Barbara. Je to podle vás málo? Stačí to na to, aby partnerský vztah zůstal funkční a neohrozila ho nevěra?

The New York Times oznámil, že průměrný manželský pár má sex jen 58krát ročně, a od té doby se téměř každý tamní internetový magazín zmiňuje o fenoménu bezpohlavního manželství. Na základě této informace portál msn.com oslovil několik odborníků z řad sexuologů, sexuálních koučů i spisovatelů, aby zjistil, jaké sexuální prodlevy jsou ještě normální, a zda je partnerství odsouzeno k zániku, pokud sex není jeho součástí. Co myslíte vy? Existuje něco, jako příliš málo sexu?

Názor číslo 1: Frekvence sexu se nedá zobecnit

„Víme, že budete nenávidět tuto odpověď, ale opravdu záleží na mnoha faktorech. Ve hře je věk, délka vztahu, vaše plány, jak často každý z vás chce mít sex,“ říkají Em & Lo, spisovatelky erotických knih a provozovatelky portálu o sexualitě a partnerských vztazích.

Dotýkají se tak citlivého tématu, jehož předmětem je vhodný výběr partnera. Totiž, pokud máte neuvěřitelné štěstí, budete oba dva chtít mít sex zhruba na stejné frekvenci. „A to je přesně ta správná míra, jak často byste měli souložit. Hlavně se nenechte ovlivnit tím, co říkají ostatní o tom, co je normální nebo průměrné,“ podotýkají spisovatelky.

Takže pokud jeden z vás chce souložit častěji než partner, budete muset vymyslet nějaký kompromis, i kdyby měla hlavní roli hrát masturbace. „A aby bylo jasno, slovo kompromis nemusí znamenat přesně poloviční bod mezi dvěma frekvencemi,“ uzavírají Em & Lo.

Názor číslo 2: Míru poznáte sami

„Otázka, jak často a dlouho by člověk měl mít sex, se podobá té, jak často by se mělo jíst,“ přirovnává doktor Charlie Glickman, ředitel vzdělávacího programu Good Vibrations. Odpověď zní: „Dost natolik, abyste dosáhli uspokojení.“

Tento psycholog se domnívá, že jakmile vám nestačil fyzický kontakt nebo pozornost od partnera, pak vaše potřeby nedosáhly naplnění. Na druhou stranu, nutit sami sebe mít sex jen proto, že to ve skutečnosti chce ten druhý, nebo že si myslíte, že je to tak správné, podporuje odpor k sexu. Že ale něco není v pořádku, poznáte snadno. „Dohady na téma sexuálních frekvencí signalizují, že pár má nějaké hlubší potíže,“ říká Glickman s tím, že mnoho terapeutů hlásí, že lidé jejich ordinace navštěvují s nějakou utkvělou představou partnerské překážky, ze které se vyklube úplně něco jiného. Překvapení?

Názor číslo 3: Nenechte si vzít rozkoš!

„Dva lidé často mají v počátcích vztahu hodně sexu. Otázka ale zní, co dělat, když se z vašeho sexuálního života vytrácí jiskra a ke styku dochází jednou za měsíc nebo jen zřídka,“ uvádí doktorka Natasha Janina Valdez, vztahová a sexuální terapeutka.

„Když se tak stane, neměli byste to přehlížet. Sex je jakési pojivo, které vás dává dohromady. Nenechte ho vyhasnout. A to zejména poté, co už máte děti,“ říká doktorka. V překladu to znamená, že i když spolu spíte jen dvakrát za měsíc, užijte si to, odvažte se a dejte partnerovi najevo vaši touhu. Na projevy únavy není nikdo zvědavý. Každopádně si s partnerem ujasněte, jestli mu frekvence sexu vyhovuje. (Může se stát, že bude spokojený.) Pokud ne, vybídněte ho, aby sám navrhnul řešení. Připravte se však, že co se počtu sexuálních setkání týče, pravděpodobně bude argumentovat statistikami.

Jak často souloží Češi?

Pokud i vás zajímá, jak si ve frekvenci pohlavních styků stojí Češi, výzkum realizovaný společností STEM/MARK ve spolupráci se Sexuologickým ústavem 1. LFUK a VFN uvádí, že lidé nad 45 let souloží 1x týdně, mladší ročníky 23krát týdně, přičemž 15 minut je věnováno předehře, shodný čas samotnému pohlavnímu styku. Vejdete se do těchto statistik? Jestli ne, hlavu si nelamte. Hlavně abyste byli spokojení oba. V opačném případě si promluvte, co by se dalo dělat nebo napravit. Vnímavý protějšek se s vámi dohodne na kompromisu, sobecký se může poohlédnout jinde. Pak budete vědět, že nepatřil k těm pravým.

A jak často se milujete vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat