Ženy a touha. Partnerský vztah ji zabíjí!

Únava, stres, péče o děti… Myslíte si, že právě kvůli těmto skutečnostem nemáte chuť na sex? Pravda je taková, že už jen pouhý partnerský vztah bere ženě sexuální energii, která měsíc od měsíce klesá, uvedli kanadští vědci.

Magazíny jsou plné rad a postupů, které by měly zpestřit sex v dlouhodobém vztahu, takže je prakticky nemožné nesetkat se s tipy na rajcovní spodní prádlo, hřejivé lubrikační gely, vhodnou hudbu, nejmodernější vibrátory, kondomy s vůní manga… Vadí vám to? Myslíte, že je toho všude až moc? Zkuste se zamyslet, zda taková fobie není podložená realitou. Je! Vášnivému sexu je prý po svatbě konec. Nebo aspoň tak to uvádí hodně ženatých mužů, podle kterých to, co bylo horké za začátku, je studené na konci. Bohužel nová studie ukazuje, že pokud žena žije v partnerském vztahu, opravdu její sexuální touha klesá. Jak se na to přišlo?

Když se pocity převedou na čísla

Výzkumníci z University of Guelph v Ontariu v Kanadě zkoumali 170 heterosexuálních respondentů, kteří měli partnerský vztah v minimální délce jednoho měsíce až po devět let. Respondenti byli požádáni, aby ohodnotili svoji partnerskou spokojenost, sexuální touhu a uspokojení. Odpovědi výzkumníci odměřovali podle mezinárodního indexu pro určení sexuálních funkcí FSFI (Female Sexual Function Index) na stupnici o 1,2 do 6,0. A výsledky? Ukázalo se, že závazky ubíjí ženské libido!

„Konkrétně se u žen v naší studii snižovala sexuální touha každý měsíc o 0,02 stupně podle indexu,"
uvedli autoři v časopise Journal of Sex & Marital Therapy. Na dotazované muže však partnerství takový efekt nemělo. (Je možné, že pravdu zatajili, aby si zachovali tvář „rozsévače semene“. To prý bude předmětem dalšího zkoumání.) Ale zpět k ženám. Jak si vyložit výsledky studie? Jsou snad přítelkyně, manželky a matky prostě jen unavené z jednoho a téhož sexuálního partnera, nebo je rovnice sexuální touhy složitější?

Muži versus ženy. Kdo „déle vydrží“?

Podle evolučních vědců by samcova touha po sexu měla zůstat vysoká po celý jeho život, a to bez ohledu na délku partnerství, aby dotyčný mohl vyprodukovat tolik potomků, kolik bude v jeho silách. Ale ženám je předurčeno porodit potomky, postarat se o ně a přizpůsobit se fyzikálním změnám. O nějakém naprogramování k plození tedy nemůže být řeč. K tomu Sarah Murray, vedoucí studie, pro server LiveScience.com poznamenala: „Někteří výzkumníci mají za to, že jak ženská, tak i mužská touha během vztahu klesá, protože se vášnivá láska mění v soucit.“ Takže i to je ten důvod?

Jak o vztah pečovat?

Podle této odbornice záleží i na tom, zda je žena ve vztahu spokojená, a taky jestli má čas relaxovat a věnovat se rozvoji partnerství. Právě klidné chvilky věnované druhému jsou kamenem úrazu mnohých partnerství. V dnešní hektické době málokdo dodržuje „scénář“ vycházek mimo domov (bez dětí), společně strávených víkendů a relaxačních činností. „Má-li partner sex s tímtéž partnerem po mnoho, mnoho let, je na to, aby byly věci svěží a vášnivé, potřeba otevřenost a kreativita," říká Murrayová s tím, že pokud dva neberou sex jako součást společného života, na níž se musí neustále pracovat, touha logicky upadá.

A co vy? Máte na sex chuť víckrát než jednou za týden?

TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat