Věrnost? Jen pojem! V posteli rozhodně nejsme svatouškové

Češi v posteli kážou vodu, pijí víno, neboli na veřejnosti působí spořádaně, ovšem v soukromí jim nejsou cizí mimomanželské poměry.

Výzkum sexuálního chování české populace autorů Petra Weisse a Jaroslava Zvěřiny, jehož výsledky byly zveřejněny 5. září 2012, prokázaly, že Češi si vůbec nejsou věrni. Je to pro vás překvapením?

Střídání partnerů? Běžné!

Tak našinci nikdy nebyli svatouškové. Obecně patří k promiskuitním národům, což znamená, že za svůj život vystřídají několik sexuálních partnerů. Statistiky ukazují, že ženy mají za svůj život pohlavní styk v průměru s pěti a více muži, pánové vystřídají partnerek až deset. Na počestnější výjimky ale narazit lze. Necelá polovina mužů udává, že měla v posteli méně než pět milenek.

Naopak deset a více partnerů přiznává více než 20 % mužů a 14 % žen.

Se sexuální bujarostí pochopitelně souvisí i sex na jednu noc zkrátka s nějakou tou náhodnou osobou. Tuto zkušenost prožilo přibližně 66 % mužů (a to v průměru čtyřikrát) a téměř 40 % žen. Chovají se tak i zadaní?

Věrnost? Jen pojem!


V posledních patnácti letech došlo k mírnému poklesu mimomanželských sexuálních styků. Dnešní populace navíc považuje sex mimo manželství za morálně nepřijatelný. Paradoxem je, že i přesto se k němu staví relativně tolerantně. Zatímco v roce 1998 nevěru přiznala téměř polovina vdaných žen a dokonce dvě třetiny ženatých mužů, o deset let později se k ní doznalo už jen 34 % žen a 55 % mužů. Nikdo ale nemůže s jistotou říct, že by románků bylo méně… Stejně jako nemocí. (Čtěte: 10 znamení, že je vám nevěrný a Podvedla jsem ho. Co mám dělat dál?)

Je jasné, že při promiskuitě stoupá riziko nakažení pohlavní chorobou. Ovšem ani v dlouhodobém partnerském či mileneckém vztahu není zaručeno, že k nákaze nedojde, na což mylně spoléhá většina lidí. Současní milenci jsou si natolik jistí věrností protějšku (či naprosto bláhoví), že používání kondomu odsouvají do pozadí, a to i při méně standardních sexuálních praktikách typu análního sexu, se kterým má zkušenost každá pátá česká žena. (Čtěte: Nešvar mnoha vztahů: Porno je pro něj víc než já!?)

Sex bez prezervativu je na vzestupu

Používání kondomu tak v České republice můžeme považovat za nedostatečné (v roce 2008 po kondomu sáhlo jen 14 % žen). Obavy o svoje zdraví má málokdo, přitom některé z pohlavních chorob se přenášejí i při nekoitálních aktivitách (vir HPV). A co takové těhotenství?

To, že si české ženy chtějí užít sexu „bez pláštěnky“, je možná způsobeno i tím, že riziko otěhotnění čím dál více eliminují hormonální antikoncepcí, což v minulých letech nebylo. Pro některé je tak jedinou starostí a povinností v rámci sexuálního života spolknutí pilulky, riziko přenosu pohlavních chorob je druhořadé. Máte to taky tak, nebo je pro vás vlastní zdraví cenné?

Kdo se účastnil výzkumu?
Informace týkající se sexuálního chování jsou převzaty z Kontinuálního výzkumu sexuálního chování české populace realizovaného v letech 1993, 1998, 2003 a 2008. Autory a odbornými garanty výzkumu se stali: prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D., a doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze. Výběrové soubory byly reprezentativním vzorkem populace ČR starší 15 let, a to podle posledního sčítání lidu. Výzkumu se zúčastnilo celkem: 1779 osob v roce 1993, 2003 osob v roce 1998, 2000 osob v roce 2003, 2000 osob v roce 2008.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat