Rozvod není konec světa! Čtěte, na co se zaměřit, když zůstanete sama

Po několikaletém manželství jste najednou zůstala s dětmi sama, respektive bez partnera. Je zbytečné předstírat, že vás čeká jedno z nejšťastnějších období v životě, ovšem není ani nutné setrvávat v předlouhém truchlení.

Ačkoli to zpočátku nebude vůbec snadné, zkuste se zaměřit na pozitivní stránky, jež život (ano, i po rozpadu vztahu) přináší.

Sblížení s dětmi

Samozřejmě nikdo netvrdí, že si matka nemůže být s dětmi blízká i ve fungujícím manželství! Nicméně zkuste si všimnout, že mezi dětmi a matkou z rozvedených rodin je vzájemné pouto trošku odlišné. Možná je to způsobeno těžkou životní situací, jíž musely děti s matkou (případně s otcem, záleží na tom, jaká je situace v rodině a kdo se o děti nadále stará) společně projít, možná i tím, že rodič nedělí svou pozornost a lásku mezi partnera a potomky, ale výhradně ji nyní věnuje dětem (samozřejmě existují i případy, kdy rozvod naprosto naruší vztahy mezi rodiči a dětmi, které je viní z rozpadu rodiny – v takovém případě nemůže být o sblížení a utužení vztahů řeč, ale to by bylo na jiné a hlavně delší povídání).

Nicméně pokud se svými dětmi i po rozvodu vycházíte bez problémů, zaměřte se na ně. Máte jedinečnou příležitost je dokonale poznat, porozumět jim, věnovat se jim na 100 %. Využijte toho. Jen nesklouzávejte k tendencím vyřídit si prostřednictvím dětí účty s bývalým partnerem. Je to zbytečné, nedůstojné a v konečném důsledku se vám to může vymstít. Nemyslete si, že děti nic nechápou – jednou vám jistě nebudou vděčné, že jste jim svými „intrikami“ pokazila vztahy s jejich vlastním otcem (i on, navzdory tomu, že už s vámi nežije, zůstává v životě dětí nezastupitelnou osobností, myslete na to).

Co mě vlastně baví

Ne že byste po rozvodu najednou nevěděla co s časem, ale zkuste si nějaký najít na činnosti, které vám dělají radost. Nemusíte se zrovna vrhnout na studium čínštiny nebo trénink nějakého exotického bojového sportu, zkuste si prostě najít nějaký nový koníček (samozřejmě ho budete muset přizpůsobit i své nové finanční situaci, ale nebojte, určitě na něco přijdete). Dopřejte si co nejvíc radosti – přebijete tak zklamání z nepodařeného vztahu. (Znáte porozchodové fáze – prošli jste jimi i vy?)

Maličkosti se počítají

Abychom nevyvolávali dojem, že je porozvodové období šťastnou epizodou v životě (nebo že není nic jednoduššího než si jej radostným udělat), je třeba si říci, že pro ženu, která zůstala s dětmi bez partnera, budou počátky nového života více než těžké. Najednou bude muset zvládat úkoly, kterými se předtím nikdy nemusela zabývat. A ne všechny vám pravděpodobně půjdou hned od počátku na jedničku. Ale s postupem času je zvládnete. V takovém případě se z úspěchu nezapomeňte radovat. Co na tom, že je to jen nějaká maličkost – můžete si odškrtnout další položku na pomyslném seznamu „co se musím naučit“, a to je vždycky důvod k malé (byť vnitřní) oslavě. Zasloužíte si pochvalu, klidně se něčím malým odměňte. Zvládla jste další situaci, o níž jste si myslela, že ji nebudete muset nikdy řešit.

Bez mužů se dá žít

Samozřejmě, že jste si před lety představovala, jak spolu s partnerem prožijete harmonický život, zestárnete spolu, zkrátka že jeden bez druhého neuděláte ani krok. Bohužel, někdy se stane, že se představy ani při vší snaze nakonec nenaplní. Rozvod není konec života. Je to jen konec jedné epizody. A i když jste byla zvyklá na (více méně) stálou přítomnost muže ve svém životě, věřte, že to nyní zvládnete i bez něho. Ne že byste si – zvláště máte-li děti – mohla zopakovat svůj život single z dob, kdy vám bylo něco přes dvacet, ale lehce se tímto obdobím můžete inspirovat. Tehdy jste se také musela postarat sama o sebe, dnes jste již o hodně zkušenější, a tak to určitě dokážete opět (i s dětmi). Ne nadarmo se říká, že jsou ženy silnější než muži. Žena (a zvláště matka) dokáže zvládnout situace, z nichž by se většina zástupců „silnějšího pohlaví“ dříve či později zhroutila.

A ještě jedna věc – možná jste nyní prožila bolestivé období svého života, pravděpodobně vám někdo blízký velmi ublížil a bude nějakou dobu trvat, než zase začnete věřit mužům. Ale přesto se snažte na ně nezanevřít. Neházejte všechny muže do jednoho pytle. Věřte, že stále ještě žijí takoví, na něž se můžete spolehnout, kteří vás podrží v každé situaci a kteří (respektive který) si zaslouží a ocení vaši lásku. Neodmítejte nové příležitosti. Že to nevyšlo napoprvé, přeci ještě neznamená, že to nevyjde nikdy! (Čtěte: 7 nejhloupějších důvodů, proč s ním zůstat)

Nejste sama

Ačkoli si můžete připadat jako nejopuštěnější člověk na světě, vězte, že zdaleka nejste sama! Máte přátele, rodinu… Využijte toho! Neuzavírejte se do sebe, dejte svému okolí možnost, aby vám pomohlo a podrželo vás v těžké situaci. Vy byste pro ně jistě udělala to samé.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat