První rok manželství je plný zbytečných chyb

Nešťastná realita současných párů? Mnoho z nich vstupuje do manželství s nepřiměřenými ideály, které se podepisují na rozpadu vztahu. Chcete se něčemu takovému vyhnout? Pro snížení rizika rozvodu nedělejte v prvním roce manželství tyhle čtyři chyby!

Psychologové, rodinní terapeuti a partnerští poradci apelují, že dnešní „moderní“ dvojice nejsou připravené na manželské výzvy a při vážnějších problémech z pohodlnosti zvažují, zda vůbec má cenu vztah, byť oficiálně uzavřený, udržovat. Hodně přitom dělá prvních 12 měsíců od sladkého „ano, beru“. I když partneři technicky jsou ve fázi líbánek, mohou se dopustit čtyř vážných chyb. Čemu byste se i vy měli vyhnout?

Manželská chyba č. 1: Nezajímáte se o to, co ten druhý chce

Kdo se ptá, ten se taky dozví. Ale kdo se naopak neptá, neví, na čem jeho vztah vůbec stojí a jakým směrem se vyvíjí. Je normální jít do soužití, a zejména do manželství, s určitými očekáváními, ale je nutné předem počítat s tím, že protistrana může vyžadovat něco, co nám samotným nesedí. Pak vzniká prostor pro diskusi a hledání optimálního řešení pro oba. Vše ale začíná hlavně u toho, že víte, koho si vlastně berete, ještě před vstupem do manželství se shodujete v zásadních věcech, popřípadě jste připraveni na synchronizaci pracovat.

Manželská chyba č. 2: Srovnáváte se s ostatními

Sociální sítě jsou přínosné i škodlivé. Hlavně kvůli nim mají lidé tendenci se s někým srovnávat. Pokud si hned na začátku začnete myslet, že váš vztah není tak dobrý jako manželství vašich přátel, pravděpodobně jste do něj nevstoupili s těmi správnými úmysly, nebo trpíte nějakým traumatem z minulosti. Posilujte svoje vlastní sebevědomí a sebeúctu a přijměte fakt, že co vztah, to originál.

Manželská chyba č. 3: Za každou cenu míváte poslední slovo

Hádky jsou běžnou součástí zdravého vztahu - pokud bojujete poctivě. Součástí férových konfliktů je nesoustředit se na to, kdo má pravdu, ale spíše na to, jak nejlépe daný problém vyřešit. V případě, že se tohle neděje, dochází ke stagnaci. Páry se stanou nečinné, jeden z partnerů (či oba) v sobě dusí strach z toho, že se doma za zavřenými dveřmi není možné „normálně“ bavit. V mluvení se střídejte, a pokud jeden hovoří, druhý by měl naslouchat.

Manželská chyba č. 4: Spory řešíte sexem

Tak jako ano, sex po hádce může být vzrušující, jiskřivý, plný emocí a napětí, to vše podpořené zvýšenou produkcí hormonů testosteronu a adrenalinu. Psychologové ale upozorňují, že nejprve je třeba si napjatou situaci mezi sebou vyříkat a uzavřít ji. Samotný sex totiž není řešením, ovšem někdy se za něj alibisticky vydává, tak pozor na to. Tam uvnitř nás pak vzniká skládka nedořešených křivd.

Zdroje: weddingwire.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.brides.com/story/the-first-year-of-marriage-is-tough






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat