Zamilovat se stačíme za pětinu sekundy. Člověk se cítí jako po kokainu

27.10.2010 | Sex a vztahy

Zamilování je provázeno nádhernými pocity a může být díky nim i návykové. Není divu, zamilovaný člověk se cítí stejně jako ten, co užívá kokain.

Podle expertů z New Yorku stačí k propadnutí kouzlu druhého člověka jen pětina sekundy. Láska na první pohled je tak naprosto reálná, neboť k vylití hormonů euforie při zamilování stačí jen několik milisekund.

První záchvěv lásky stimuluje dvanáct různých částí mozku, po nichž se začnou uvolňovat sloučeniny příjemných pocitů jako dopamin, oxytocin, adrenalin a vasopresin. Ke stejné exkreci látek dochází po požití kokainu. Takže pocit zamilovanosti se rovná pocitu, který zažívají uživatelé této těžké drogy.

„Tyto objevy dokazují, že má i láska vědecky doložitelné základy. Ale vyvolává to zároveň otázku: Zamilovává se srdce, nebo mozek? Já bych řekla, že mozek, ale srdce je do celé věci také zapojeno, protože složitý koncept lásky je tvořen odspoda nahoru a shora dolů od mozku k srdci a nazpět,“ tvrdí profesorka Stephanie Ortigueová ze Syracuse University.

Podle její studie také různá láska ovlivňuje různé části mozku. Bezpodmínečná láska, jaká vzniká mezi matkou a dítětem, je ovlivněna běžnými a odlišnými částmi mozku včetně jeho střední části. Vášnivá láska je ale ovlivněna částí mozku řídící odměňování a částí související s kognitivními funkcemi.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat