Manželství snižuje hladinu stresového hormonu v krvi

01.04.2017 | Vztahy

Samozřejmě to neplatí na všechna manželství, určitě ne na ta, kde vzduchem létají nadávky a partneři jsou jeden z druhého v permanentním stresu. Ale vědci z Pensylvánie vyšetřením krve zjistili, že v průměru mají lidé žijící v manželství nižší hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi.

O kortizolu se v posledních letech píše často. Hormon, který při krátkodobém stresu chrání člověka a pomáhá mu v přežití, při chronickém stresu a tedy i dlouhodobém působení na tkáně vyvolává řadu velmi závažných onemocnění a postižení. Pro pevné zdraví a dlouhý život je dobré držet hladinu kortizolu v krvi co nejníže. Jedním z řešení je pevný vztah či přímo manželství.

Vědci z Univerzity Carnegieho a Mellona v Pittsburghu vyšetřili krev pěti set dospělých. A zjistili, že skupina jedinců žijících v manželství měla v průměru nižší hladinu kortizolu než skupina svobodných jedinců.

„U osob žijících v manželství jsme naměřili nejen nižší hladinu kortizolu obecně, ale také u nich během dne dochází k rychlejšímu přirozenému poklesu,“ tvrdí psycholog Brian Chin z Pittsburghu.

Hladina kortizolu je nejvyšší po probuzení, pomáhá startovat tělo a mozek. Ale pak začne přirozeně klesat. Tedy pokud je člověk zdravý a žije zdravě a nepůsobí na něj stres.

Samozřejmě, ne každé manželství je pohodové a spokojené, jsou taková, v nichž naopak hladina kortizolu prudce stoupá kvůli neshodám. Ale obecně vzato má funkční spokojené manželství či stálý vztah pozitivní vliv na udržování hladiny stresových hormonů v krvi na nízké úrovni.

Prospěšnější pro muže

Nejrůznější průzkumy potvrzují, že manželství či dlouhodobé partnerství je pro zdraví člověka prospěšné. Ale kupodivu mnohem více prospívá mužům než ženám!

Zdraví mužů žijících svobodně ve středním a vyšším věku je výrazně horší než zdraví mužů, kteří se v mládí ožení. Zřejmě za to vděčí ženám a jejich péči. Protože ženám manželství nijak výrazně – s ohledem na vlastní zdraví – neprospívá. Svobodné a rozvedené ženy jsou ve středním a vyšším věku stejně tak zdravé jako ty vdané.

„Ve skutečnosti ženy středního věku, které se nikdy nevdají, mají prakticky stejnou šanci, že u nich vznikne metabolický syndrom, jako ženy vdané,“ tvrdí to autoři výzkumu z University College London.

U mužů to však neplatí. U nich jsou rizika metabolického syndromu, chorob srdce a cév a také předčasného úmrtí vyšší, když žijí tzv. život single – nezadaného.

„Žít mimo manželství či jakýkoli vztah je pro ženy mnohem méně zhoubné než pro muže. Manželství se tak jeví jako výhodnější pro muže,“ tvrdí doktor George Ploubidis z University College London.

Podle studie také nemá rozvod dlouhodobě negativní vliv na zdraví, když si člověk najde vztah nový. Účinek rozvodu je pak krátkodobý.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat