Hezcí lidé se častěji rozvádějí. Nedokážou být věrní

26.03.2017 | Vztahy

Lidé často při výběru partnera volí nejen podle vnitřních vlastností, ale rozhodující bývá atraktivita protějšku. Čím hezčí a přitažlivější nový partner je, tím lépe. Jenže atraktivita negativně souvisí s udržováním věrných dlouhodobých vztahů. Ze tří různých výzkumů totiž vždy vyplynulo, že čím atraktivnější člověk je, tím častěji se rozvádí, tím kratší vztahy tvoří a tím ochotněji partnera podvádí.

Vědci rozdělili několik set mužů a žen do různých kategorií podle atraktivity. Když pak zjišťovali, kdo z nich je rozvedený, ve skupině nejatraktivnějších jich bylo nejvíce.

„V průměru mezi rozvedenými bylo nejvíce jedinců, které ostatní hodnotili jako nejatraktivnější. U mužů to přitom platí ještě mnohem víc než u žen,“ píší autoři v odborném časopise Personal Relationships.

V jiné experimentální studii zase psychologové zkoumali, jak hodnotí lidé v trvalém vztahu atraktivitu neznámé osoby opačného pohlaví. A z výsledků vyplynulo, že čím je člověk atraktivnější, tím více projevuje zájem o atraktivní objekty, i když je sám ve vztahu. Přitažliví lidé prostě více pokukují po okolí.

Navíc lidé, kteří vědí, že jsou atraktivní, či je jim to často říkáno, hodnotí opačné pohlaví jako přitažlivější sexuálně a častěji si stěžují na nespokojenost ve svém současném vztahu.

„Přitažliví lidé se častěji rozcházejí, protože se méně ochotně zavazují v dlouhodobém vztahu, protože mají pocit, že mají více možností,“ míní autoři.

Jak vlastně podvádíme?

Z nedávného průzkumu provedeného v britské populaci vyplývá, že pětina dospělých se dopouští nevěry, čtyři z deseti dospělých nabídku nevěry odmítnou.

„Třiačtyřicet procent dotázaných uvedlo, že se nevěry dopustilo s kamarádem, osmatřicet procent s kolegou z práce,“ cituje výsledky výzkumu deník The Independent.

Z dvaceti procent nevěrných se "zahýbání" opakovaně dopouští polovina. Tedy ačkoli byl každý pátý dospělý někdy nevěrný, vícekrát jen deset procent osob. Průzkum také potvrdil jiný evolučně psychologický zákon, tedy že muži považují za nevěru především fyzický poměr, zatímco ženy emocionální.

Muži se s ženami většinou rozcházejí poté, co se ženy vyspí s jiným mužem. Méně často kvůli tomu, že se žena zamiluje do jiného muže. To souvisí s evolucí. Muži totiž nechtějí vychovávat cizí potomky, investovat do cizích genů svou energii a čas. Proto je pro ně horší nevěra fyzická. Naopak pro ženy je horší nevěra psychická. Když se muž vyspí s jinou ženou, oplodní ji možná, ale neznamená to, že za ní odejde. Jenže když se do jiné ženy zamiluje, hrozí původní partnerce, že ji opustí a ona zůstane s potomky sama.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat