Partneři škodí zdraví. Zjistěte, jestli se to netýká i vás

28.06.2017 | Vztahy

Ačkoli je prokázáno, že lidé žijící v manželství či dlouhodobém vztahu jsou obecně zdravější (a muži dokonce žijí déle než ti nezadaní), není tomu tak vždy. Partneři totiž nemusejí ovlivňovat zdraví jen pozitivně, mnohdy je tomu právě naopak!

Kdy si navzájem příliš neprospíváme?

Společně přibíráme

Je vidět, že manželství ti svědčí…“ Také tuhle větu slýcháte od svých přátel? Pak možná nemají na mysli jen to, že záříte štěstím a jste spokojení, ale také fakt, že jste tak trochu přibrali. Ostatně i průzkum z roku 2012 potvrdil, že lidé žijící ve spokojeném vztahu mají tendenci přibírat na váze. Jistě, nabrat dvě tři kila není žádná katastrofa, ale u deseti už je to často na pováženou. Případná obezita je totiž začátkem spousty zdravotních obtíží.

A stejně jako společně přibíráte, měli byste se společně vrhnout i na zlepšení svého životního stylu. Pěkně změňte jídelníček a začněte společně sportovat. I v tomto případě platí, že ve dvou se to lépe táhne!

Jsme ve stresu

Ačkoli jsou si partneři navzájem oporou a společně dokážou lépe zvládat i zátěžové situace a navzájem si pomáhají překonat těžká období, pokud v jejich vztahu nevládne harmonie, mohou si způsobovat dlouhodobý stres. Neustálé hádky, napětí, neshody v milostném životě… To vše může způsobit spoustu vrásek, ovšem také chronický stres, nervozitu a úzkosti.

Co s tím? Zkuste si otevřeně promluvit, snažte se být k sobě navzájem upřímní, problémy raději řešte hned v začátcích. Pokud tato otevřená komunikace nezabere, neváhejte se obrátit na odborníky. Pamatujte, že chronický stres je rizikovým faktorem řady vážných onemocnění!

Málo spíme

Říká se, že chvíli trvá, než partneři v noci „sladí svůj rytmus“ a zvyknou si na to, že vedle nich někdo spí a převaluje se. Ovšem v některých vztazích je to dost složité, především pokud jeden z partnerů chrápe. To pak můžete na kvalitní spánek rovnou zapomenout. A jak víme, spánek je klíčový pro řadu pochodů v organismu. Jeho nedostatek má za následek únavu, přibírání na váze, potíže se soustředěním či pamětí, ale také vyšší riziko některých chorob, s nimiž není radno si zahrávat.

Existuje řešení? Existuje. Chrápající partner by měl vyhledat lékařskou pomoc (však ono chrápání škodí i jemu) a do té doby pomohou oddělené ložnice.

Příliš pijeme

Jistá americká studie přišla nedávno se zajímavým závěrem. Partneři mají tendenci přebírat alkoholové návyky. Ovšem nikoli v pozitivním slova smyslu, tedy že by více pijící partner snížil spotřebu lihovin na úroveň partnera, který alkohol příliš nevyhledává. Právě naopak – často ten z partnerů, který alkohol moc nekonzumuje, podvědomě zvyšuje jeho potřebu, až se vyrovná milovníkovi lihovin. A to je poměrně nebezpečný jev. Jednak může vyústit v závislost, jednak všichni víme, že přemíra alkoholu lidskému organismu škodí. Raději si tedy jeho příjem hlídejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat