Umíte dobře odhalit lháře?

06.01.2012 | Vztahy

Že lhát se nemá, nás učili už rodiče. Jenže někteří lidé se tímto pravidlem ne a ne řídit. Poznáte, když vám někdo záměrně neříká pravdu?

Lhaní doprovázejí především tři emoce – strach z odhalení, pocit viny a radost z podvodu (ano, někteří lidé mají z něčeho takového radost). A právě těchto emocí můžete využít ve svůj prospěch a jejich lhaní odhalit – odrážejí se totiž v jejich tvářích.

Strach ve lhářovi ještě posílíte, přesvědčíte-li jej, že jste rození experti na odkrývání lží. Jeho strach vzroste (člověk, jenž říká pravdu, se nemusí bát a nijak se ho vaše přesvědčování nedotkne) a on snáze udělá chybu, díky níž jej odhalíte.

Strach z odhalení se člověku ve tváři zračí častým mrkáním, delšími odmlkami, koktáním a častým opakováním slov a vět, ale také vyšší polohou hlasu.

Pocity provinění se projevují odosobněním řeči, lháři se vyhýbají slovům jako „já“ nebo „my“ a jejich projev působí všeobecně a celkově odtažitě. Zkuste v nich pocit viny ještě podpořit – například poukázáním na vzájemné vztahy a důležitost rozhovoru. V obličeji mají lidé prožívající pocity viny zkroušený výraz, mají tendenci odklánět se od partnera a jsou často nasměrováni k východu.

Zkušení lháři se samozřejmě odhalují nejhůře, ovšem u nich může „zafungovat“ ego – zkrátka dají neopatrně najevo radost, že vás podvedli. Pokud vám tedy připadá jejich rozveselení nepatřičné, zbystřete.

Chcete vědět víc?

Vzhledem k tomu, že je člověk denně obelháván klidně až 200krát, vyplatí se umět odlišit pravdu od lži. Lži nás poškozují a oslabují, neboť druzí před námi jejich prostřednictvím zatajují pravdivé informace, což nezřídka vede k chybným rozhodnutím. Odhalit lháře vám pomůže kniha psychologa Jacka Nashera Jak prokouknout lež a odhalit pravdu, již vydalo nakladatelství Grada.

Autor vychází z nejnovějších poznatků psychologických výzkumů a na velkém množství příkladů ze světa tajných služeb prozrazuje, jakým způsobem lze naše pozorovací schopnosti vycvičit tak, aby nám již žádný z oněch nepatrných a zrádných příznaků klamu neunikl.

Takové dovednosti oceníte nejen v práci, ale také doma. Říká se, že lež má krátké nohy – ovšem po přečtení knihy Jacka Nashera už si na vás rozhodně nepřijde…
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat