Zlomené srdce následkem rozchodu je skutečně životu nebezpečné

13.01.2021 | Vztahy

Dostali jste „kopačky“? Pak byste se možná měli objednat na preventivní prohlídku ke svému lékaři. Ono je totiž docela dost možné, že vaše „bolavé srdce“ vlivem takové události přestává podávat optimální výkon. A to se neobejde bez následků!

Rozchody byly, jsou a budou neodmyslitelnou součástí našich životů. Ostatně, neříká se přece jen tak, že k navázání vztahu jsou potřeba dva, zatímco k jeho k ukončení bohatě stačí jeden. Jenže co zlomené srdce, které je s takovým „zážitkem“ úzce spojeno? Podle všeho žádná legrace. Ukázalo se totiž, že tento pojem není jen pouhou frází, ale zdraví ohrožující záležitost!

Vedlejší účinek svobody, o který nestojíte

Britský výzkum, jehož se zhostila uznávaná vzdělávací instituce Aberddenská univerzita, se ani při nejlepší vůli nedá považovat za optimistický. Z jeho závěrů jednoznačně vyplývá, že syndrom zlomeného srdce, odborně nazývaný jako tako-tsubo kardiomyopatie, je pro člověka stejně nebezpečný jako infarkt.

Říkáte si, že tak zlé to snad nebude? Ale ano. Tamní vědečtí výzkumníci došli k názoru, že následkem rozchodové stresové události srdce podává méně efektivní výkon, což podstatně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. To ale pořád není všechno, protože se zjistilo ještě něco mnohem děsivějšího. Jste připraveni na drsnou pravdu?

Časovaná bomba, co tiká hodně nahlas

Na základě získaných poznatků se rovněž prokázalo, že onen syndrom do značné míry nahrává nejen potížím s krevním oběhem, ale způsobuje i jakési špatně se hojící jizvy na srdečním svalu. Ty prý zhoršují celkovou elasticitu celého orgánu, a v krajních případech vedou k jeho trvalému poškození. Nemusíme snad ani zmiňovat, že tohle zní jako předzvěst život ohrožujících komplikací. A teď se nabízí zásadní otázka. Je tedy v případě neplánovaného rozchodu nutná hospitalizace? Nesmějte se, takový scénář zřejmě není tak docela „mimo mísu“.

Dlouho jsme si mysleli, že pacienti trpící tako-tsubobou myokardií by se i bez lékařské pomoci za několik měsíců plně uzdravili. Naše zjištění však ukazují, že tato nemoc má mnohem vážnější následky, než jsme si vůbec uměli představit,“ přiznává spoluautorka výzkumu a lékařka Dana Dawson, která působí na zmíněné Aberdeenské univerzitě. To na klidu fakt nepřidá, viďte?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat