V manželství jsou zdravější muži než ženy

21.03.2021 | Vztahy

Říká se, že manželství či dlouhodobý vztah jsou zdravější než život solitéra bez závazků. Některé výzkumy naznačují, že lidé žijící v manželství mají skutečně lepší zdravotní stav než jejich vrstevníci, kteří se odmítají vázat. Ovšem neplatí to obecně. Z manželství prosperují jen heterosexuální muži a homosexuální muži a homosexuální ženy. Heterosexuální ženy mají smůlu. Proč? Kvůli ignorantskému přístupu většiny heterosexuálních mužů. Ty totiž nikdo v naší kultuře neučí pečovat o partnerku tak, jak pečuje ona o ně.

Takže heterosexuální muži sice v manželství prosperují z toho, jak o ně partnerka pečuje – o jejich výživu, pohyb a také léčbu případných neduhů – ale nic takového nejsou schopni poskytovat sobě v případě, že zůstanou starými mládenci, ale ani svým partnerkám či manželkám.

Tvrdí to autoři z Ohio State University, kteří srovnali zdravotní stav několika manželů a manželek. Sledovali páry heterosexuální i homosexuální tvořené dvěma ženami a dvěma muži. A z výsledků je jasné, že lepší zdraví ve vztahu kvůli péči partnera mají heterosexuální muži, homosexuální muži a homosexuální ženy, ale nikoli heterosexuální ženy.

„Naše výsledky jasně demonstrují, jak je důležitá péče partnera a jeho podpora při léčbě a vyhledání lékařské pomoci, a že se míra této péče genderově liší,“ uvedli autoři z Ohio State University.

Klíč ke štěstí?

Navzdory výše napsanému se dá říci, že život ve spokojeném manželství lidem svědčí. A to nejen po stránce tělesné, ale i duševní! Tedy alespoň jsou o tom přesvědčeni vědci. Kanadští psychologové tvrdí, že to zřejmě bude tím, že lidé žijící v manželství jsou výrazně šťastnější než ti, kteří snášejí slasti a strasti života sami. To je pro single další těžkou ranou poté, co z řady výzkumů vyplynulo, že manželé také žijí déle.

Autoři výzkumu Shawn Grover a John Helliwell z Vancouveru jednak analyzovali data třiceti tisíc lidí v průběhu let 1991 až 2009, ale také použili výsledky výzkumu z let 2011 a 2013 zahrnující 328 tisíc Britů, v němž sledovali míru spokojenosti se životem.

Výsledky obou analýz hovoří jasně. Lidé žijící v manželství jsou výrazně spokojenější se životem a jsou celkově šťastnější než ti, kteří jsou single či ovdovělí nebo rozvedení.

„Zjistili jsme, že u lidí žijících v manželství nedochází k výraznému propadu spokojenosti se životem a štěstí, který se týká života lidí žijících mimo vztah, což naznačuje, že manželství může pomoci ulevit od některých těžkostí života ve středním věku, výhody manželství jsou dlouhodobé,“ tvrdí Grover a Helliwell.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat