Naučte se radovat z maličkostí. Šťastnější můžeme být i díky sobě

30.11.2012 | Vztahy

Každý zná radu, která nám říká, že bychom se měli umět radovat z maličkostí. To je bezesporu pravda, ovšem někdy je to hodně těžké. Zvláště, když se těch šťastných maličkostí, z nichž bychom se mohli radovat, nějak nedostává…

A tak si ony maličkosti musíme „vyrobit“ sami. Jak? Budete možná překvapeni, jak málo ve skutečnosti stačí…

Překonejte sami sebe

Každý z nás má v životě nějaké návyky, jichž se drží, a hranice, které z nějakého důvodu nepřekračuje (mimochodem, nemluvíme nyní o hranicích týkajících se morálky, etiky nebo zákona). Zkrátka nedovolujeme příliš často, aby se náš život vychýlil ze zajetých kolejí. Určitá míra rutiny je uklidňující a bezpečná. Ovšem občas bychom měli na rutinu zapomenout a udělat něco, co sami od sebe neočekáváme. Příklad? Tak třeba namísto toho, abyste se jen dívali, jak vaši přátelé na večírku tančí nebo zpívají karaoke, a odmítali veškeré pobídky, abyste se připojili, prostě vtrhněte na parket nebo na pódium a pořádně to rozjeďte! Napadlo vás někdy – při pohledu na balon letící po obloze – jaké by to bylo pěkné, kdybyste se také proletěli, ale tuhle myšlenku jste uklidili někam hodně hluboko do své mysli? Tak ji zase oprašte a splňte si dávnou touhu! A vůbec nemusíte mířit tak vysoko (obrazně i doslova) – zkuste vyšplhat na nejvyšší horu v okolí, přijměte pozvání na schůzku, přihlaste se do televizní soutěže, začněte se učit čínsky, zkrátka vyjděte z ulity rutiny a překonejte sebe sama! Budete mít skvělý pocit a budete šťastnější.

Rozmazlování nepodceňujte

Snažíte se dělat radost partnerovi/partnerce, dětem či dalším členům rodiny, ale na sebe tak nějak zapomínáte. Přitom, kdo vás bude rozmazlovat lépe než vy sami? Věnujte alespoň hodinku týdně jen a jen sobě. Napusťte si vanu, zapněte oblíbený pořad v televizi, pusťte si film, zalezte pod deku s knihou, zajděte si na masáž, na jógu, jen tak se procházejte s mp3 přehrávačem po lese/parku/městě… Nebo si zajděte do obchodu a kupte si nějakou maličkost. I kdyby to měla být sebevětší hloupost, neodpírejte si ji, pokud vám zdělá radost! O tu přece jde!

Co takhle změna?

Někdy i malá změna znamená velký rozdíl. A platí to i o vzhledu. Nemluvíme o ničem radikálním, ale proč nenavštívit kadeřníka a zkusit nový sestřih, novou barvu? Nebo proč si (platí to samozřejmě pro ženy) v obchodě namísto tradičních stínů, jež používáte od střední školy, nekoupit nějaký nový odstín? Proč nezkusit jinou rtěnku? Ale stačil by i nový lak na nehty.

Experimentovat můžete i v oblečení. Nosíte spíše tlumené barvy? Pak si kupte nějakou zářivou! Zkuste nový odstín, nový střih, prostě cokoli – a pak si užívejte pochvalné reakce okolí!

Malé cíle – také cíle

Zkuste si dát každé ráno nějaký malý cíl, který se budete snažit splnit. Cokoli. I kdyby to měla být sebevětší maličkost. Tak třeba, že než půjdete spát, budete mít otřený prach na poličce, v práci doděláte tu zprávu pro šéfa, potykáte si s kolegyní z vedlejší kanceláře, konečně dojdete vyhodit tříděný odpad, koupíte konečně krmení pro rybičky, vyčistíte pelíšek křečkovi, zahrajete si s dětmi po osmisté šedesáté druhé Člověče, nezlob se, konečně přišijete manželovi knoflík na košili, uvaříte pro partnerku večeři… Protože z každého splněného úkolu, který dáte sami sobě, budete mít skvělý pocit!

V práci jako doma

Tím nemyslíme, že byste měli trávit v práci čas od nevidím do nevidím. Ale chceme naznačit, že pokud někde trávíte (ve větším či menším stresu) více než třetinu dne, pak si jistě zasloužíte, abyste tento čas trávili v co nejpříjemnějším prostředí. Samozřejmě si uvědomujeme, že si těžko vyzdobíte pracovní místo tak, jak chcete, ale proč si do něho nezanést alespoň kousek „sebe“? I kdyby to mělo znamenat, že si na stůl položíte stojánek na tužky ve tvaru kočičí hlavy, nakoupíte tužky ve své oblíbené barvě, přidáte květináč, zarámovanou kresbu od svých dětí, no prostě když si „své místo“ co nejvíce zpříjemníte věcmi, jež vám budou připomínat, co nebo koho máte rádi.

Povzbuďte se

I když se člověk snaží sebevíc, někdy je zkrátka den, kdy nám radost prostě schází a zdá se, že jsme se ocitli na dně. V takovou chvíli – i když to na první pohled vypadá trochu divně a rozhodně nijak důležitě – je dobré mít po ruce nějakou větu, frázi, nějaké povzbuzení, které budeme moci sami sobě říci, když nám bude nejhůř. Protože, a nemá cenu si nic nalhávat, jediný, kdo nás dokáže opravdu nejvíce utěšit a povzbudit, jsme často my sami…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat