Nadávky mají nečekané výhody

Kdy jste si naposledy pořádně zanadávali? Klidně si to pro velký úspěch zopakujte. Ulevíte si od stresu, obnovíte vnitřní rovnováhu a ještě posunete svůj práh bolesti na vyšší úroveň!

Čas od času vám z úst vylétne nějaká ta nadávka? Nic si nevyčítejte, ono to vlastně není vůbec nic špatného! Takové vyjádření vlastní frustrace má totiž nečekaná pozitiva. Kdy a při jakých situacích vulgarismy kupodivu pomáhají?

Lék na pocuchané nervy?

Ať se to někomu líbí, nebo ne, nadávky slibují prokazatelný osvobozující účinek. Jejich vyslovení mívá okamžitý uklidňující efekt při obtížných emočních situacích, které dennodenně prožíváme. Bohužel jsou stále hodně kontroverzním tématem a jejich používání se odsuzuje. No vida, tak si bez ohledu na reakce okolí pěkně od plic zaklejte, jde o odborně schválenou úlevnou metodu (1)! A nezapomeňte tak učinit hlavně tehdy, když se nešťastnou náhodou uhodíte či jinak zraníte.

Slovní pilulka proti bolesti, co zabírá na jedničku

Kdo si hezky z plna hrdla zanadává, ten snáší bolest mnohem lépe. Nad vší pochybnost to prokázala studie uskutečněná britskou Keelskou univerzitou (1). Její autoři učinili neobvyklý pokus – zúčastněné dobrovolníky rozdělili do dvou skupin. Zatímco jedna měla nakázáno projevovat se pouze slušně a neutrálně, druhé se žádné slovní omezení netýkalo. Všichni respondenti pak ponořili ruce do ledové vody, přičemž se čekalo, kdo v takových mrazivých podmínkách vydrží nejdéle. A světě, div se! Ti, co mohli trousit vulgarismy, dlouhou chladivou lázeň „přežili“ bez větší újmy, což se ovšem nedalo říci o „slušňácích“, kteří se vzdali po pár minutách. Takže?

Nazývejme věci pravými jmény

Je třeba zdůraznit, že ačkoli nadávání nevyřeší naši momentální tíživou situaci, bývá nápomocné při obnově vnitřní emocionální rovnováhy. V podstatě funguje jako krátkodobý, byť velice účinný nástroj k regulaci stresu, úzkosti i negativních emocí (1). Nadávky nejsou jen o vyjádření hněvu a útlumu bolesti, bývají také výrazem kreativity a mnohdy i důkazem široké slovní zásoby (2). Jaký obrovský dar máme! Žádné pilulky, žádné vedlejší účinky a žádné doplatky. Tohle je zcela přirozený, bezplatný a dostupný způsob, jak se zbavit psychické tísně.

Zdroje: (1) keele.ac.uk/research/researchnews/2011/swearingreducespainbutnotifyoudoiteveryday.php, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7204505/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat